Saturday, December 10, 2022
22 C
Brunei

-

18 maut dalam serangan senjata api di Mexico

MEXICO, 6 OKT – Lelaki bersenjata di selatan Mexico menyerbu dewan bandar dan membunuh datuk bandar dalam serangan siang hari yang menyebabkan kira-kira 17 yang lain terbunuh kelmarin, kata pihak berkuasa.

Dalam satu kenyataan, pejabat pendakwa raya negeri Guerrero berjanji untuk menangkap mereka yang bertanggungjawab membunuh kedua-dua datuk bandar San Miguel Totolapan dan bapanya, juga bekas datuk bandar.

Rakaman TV tempatan menunjukkan muka bangunan perbandaran tersebut dipenuhi peluru dengan kedengaran jeritan orang ramai.

“Sehingga kini, kami mencatatkan 18 kematian yang disahkan dan dua cedera,” kata Peguam Negara Negara Sandra Luz Valdovinos kepada Milenio Television.

Bersama Datuk Bandar Conrado Mendoza, pegawai polis dan pekerja majlis bandaran turut terbunuh, kata pejabat pendakwa raya kepada media tempatan.

Motif serangan belumdiketahui. Menerusi halaman Twitter, Parti Revolusi Demokratik (PRD) berhaluan kiri Mendoza mengutuk “pembunuhan pengecut itu”.

“Kami menuntut keadilan, cukup dengan impuniti,” tulis PRD. – AFP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Australia, mangsa terselamat berang pembebasan Patek

SYDNEY, 8 DIS – Mangsa-mangsa letupan bom Bali 2002 berang hari ini selepas seorang daripada pembuat bom dibebaskan dari penjara Indonesia, hanya selepas menjalani...
- Advertisment -