19 militan terbunuh dalam operasi di Sinai

KAHERAH, 31 MEI – Tentera Mesir berkata mereka telah membunuh 19 orang militan dalam operasi darat dan udara yang disasarkan sebagai sebahagian daripada pertempurannya untuk memadamkan pemberontak Islam yang sudah lama berlaku di Utara Sinai.

Lima orang tentera turut terbunuh atau tercedera dalam operasi minggu lalu, menurut kenyataan video dalam talian kelmarin, yang tidak menyatakan jumlah kematian tentera. Video yang menurut tentera telah membunuh tiga orang militan ‘sangat berbahaya’ dan 16 yang lain dalam serangan udara yang tepat di ‘tempat persembunyian pengganas’ mereka. “Dua orang pegawai, seorang pegawai yang tidak ditugaskan dan dua orang tentera terbunuh dalam operasi itu,” kata kenyataan itu.

Pasukan tentera telah menemui sejumlah senapang automatik, bom tangan dan bom roket yang dimiliki oleh militan, tambah tentera. Pasukan keselamatan telah memerangi pemberontak Islam yang telah lama berlaku di Semenanjung Sinai di Timur Laut Mesir yang dipelopori oleh sekutu tempatan kumpulan IS. – AFP