Thursday, December 7, 2023
27.5 C
Brunei

  -

  19 rakyat Korea S ditawan di Myanmar berjaya diselamatkan

  SEOUL, 14 NOV – Seramai 19 rakyat Korea Selatan yang ditawan di Myanmar telah diselamatkan, demikian kenyataan dari Kementerian Luar Negeri Seoul hari ini, dengan sumber dari lapangan terbang utama Myanmar yang mengesahkan bahawa mangsa-mangsa itu sedang dihantar pulang.

  Korea Selatan telah mengusahakan pembebasan rakyatnya sejak dimaklumkan pada awal Oktober bahawa mereka telah ditahan oleh ‘syarikat haram’ yang tidak diketahui di Tachileik, yang terletak di negeri Shan, Myanmar berhampiran sempadan Thailand.

  Tachileik terletak di rantau ‘Segitiga Emas’ yang terkenal yang meliputi bahagian Laos, Thailand dan Myanmar.

  Organisasi penjenayah berkembang pesat di wilayah yang sering melanggar undang-undang, terlibat dalam aktiviti termasuk penyeludupan dadah dan manusia, penipuan dalam talian dan penipuan suara.

  Pihak berkuasa Korea Selatan tidak mendedahkan sebarang maklumat khusus mengenai entiti ‘haram’ yang bertanggungjawab atas penahanan warga Korea tersebut, ataupun individu yang ditahan.

  Susulan permintaan dari Seoul, pihak berkuasa Myanmar melancarkan serbuan ke atas syarikat itu pada akhir Oktober dan menyelamatkan rakyat Korea, demikian kenyataan dari Kementerian Luar Negeri Seoul. – AFP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Rekrut warga Nepal dalam tentera Rusia, 12 ditahan

  KATHMANDU, 6 DIS – Polis Nepal mengumumkan hari ini mereka telah menahan 12 orang yang dituduh menghantar lelaki muda Nepal secara haram untuk direkrut...