Tuesday, August 9, 2022
22.7 C
Brunei

19 tamat latihan pembangunan kurikulum

-

Oleh Yusrin Junaidi

BANDAR SERI BEGAWAN, 1 DIS – Program latihan secara maya mengenai ‘Pembangunan Kurikulum untuk Memadankan keperluan Industri dan Keperluan Tempat Kerja’ anjuran Pusat Pembelajaran Sepanjang Hayat, Kementerian Pendidikan, dan dikendalikan oleh Pusat Serantau SEAMEO VOCTECH (SV) berakhir hari ini dengan majlis penutup.

Program dalam talian itu disertai oleh seramai 19 orang peserta dari pelbagai jabatan di Kementerian Pendidikan iaitu Pusat Pembelajaran Sepanjang Hayat (L3C), Jabatan Pengajian Tinggi (HED), Sekretariat Majlis Akreditasi Negara Brunei Darussalam (BDNAC), Jabatan Pembangunan Kurikulum (CDD) dan Akademi Kepimpinan dan Guru Brunei Darussalam (BDLTA).

Berlangsung selama enam hari, program itu melengkapkan para peserta dengan pengetahuan kritikal dan kemahiran penting pembangunan kurikulum berasaskan kompetensi, yang akan meningkatkan pemahaman, kecekapan dan produktiviti peserta dalam membangunkan sejajar industri peruntukan latihan untuk kumpulan sasaran yang pelbagai dilayan oleh institusi masing-masing atau jabatan.

Pengarah Pusat SEAMEO VOCTECH, Awang Alias bin Haji Abu Bakar dalam ucapan penutup, berharap latihan berkenaan akan berjaya memberi kefahaman yang baik kepada para peserta dan berdasarkan pelbagai peringkat yang perlu dirancang dan diceburi oleh pembangun kurikulum dan model pembangunan kurikulum yang berbeza yang boleh digunakan untuk faktor maklumat pasaran buruh dan piawaian dan kecekapan pekerjaan; dan cara program Pendidikan dan Latihan Berasaskan Kompetensi (CBET) yang komprehensif lebih tersusun dan dibangunkan.

Beliau memuji para peserta atas penglibatan aktif mereka sepanjang tempoh latihan, dalam menjana dan membincangkan idea dan berkongsi perspektif profesional dari pelbagai jabatan mereka sekali gus memperkayakan pengalaman latihan untuk
semua.

Dalam ucapan balas oleh wakil peserta, Ketua Pakar Unit, BDLTA, Chong Yun Onn berkongsi bahawa mereka juga telah mendapat pengetahuan dan kemahiran yang tidak dijangka semasa program latihan yang telah memberi inspirasi kepada mereka untuk melakukan yang lebih baik dan mempelajari lebih banyak perkara.

Selain itu, beliau juga berkongsi bahawa bengkel berkenaan telah memberi lebih banyak pengalaman dan penggunaan analisis DACUM dan model ADDIE yang benar-benar mencabar pemikiran mereka tentang cara mengintegrasikan dan menggunakan kecekapan yang telah dikenal pasti ke dalam program semasa atau akan datang.

Para peserta bersama wakil Pusat Serantau SEAMEO VOCTECH yang hadir pada majlis penutup program selama enam hari berkenaan.
- Advertisment -

DISYORKAN UNTUK ANDA

Ershun lahirkan panda kembar

CHONGQING, 8 OGOS – Seekor panda gergasi bernama Ershun telah melahirkan anak kembar 22 Julai lalu di sebuah zoo di barat daya China, Perbandaran...
- Advertisment -