Thursday, October 5, 2023
23.2 C
Brunei

  -

  2 lelaki cuba seludup orang terima hukuman

  Oleh Rafidah Jumat

   

  BANDAR SERI BEGAWAN, 30 Ogos – Dua lelaki yang terlibat dalam kes penyeludupan orang dijatuhi hukuman penjara oleh Mahkamah Perantaraan, hari ini.

  Sidek bin Manjaraf, 55, dari Malaysia dijatuhi hukuman enam tahun penjara dan turut dikenakan denda $5,000 atau berdepan tambahan sebulan penjara.

  Sementara Liton bin Sheikh, 28, dari Bangladesh dijatuhi hukuman enam tahun penjara dan tiga sebatan, dan juga denda $5,000 atau tambahan sebulan penjara.

  Hukuman kedua-dua mereka diputuskan oleh Hakim Pengiran Masni binti Pengiran Haji Bahar selepas mendapati mereka bersalah atas tuduhan cuba menyeludup keluar dua lelaki warga Bangladesh dari negara ini, pada April 2017.

  Sidek didapati membuat perjanjian dengan dua lelaki itu untuk membawa mereka ke Miri manakala Liton didakwa membantu Sidek, dengan memandu sebuah kereta sedan yang menyembunyikan dua lelaki itu di dalam but kereta.

  Sidek mengenakan bayaran $1,250 setiap seorang untuk membawa mereka keluar dari negara ini.

  Tindakan Sidek dan Liton cuba menyeludup keluar dua lelaki itu berjaya dikesan pegawai kastam di Pos Kawalan Sungai Tujoh yang mendapati but kereta kelihatan tenggelam.

  Pemeriksaan mendapati but kereta itu mengandungi dua lelaki warga Bangladesh yang bersembunyi di dalamnya dan bukannya tepung dan beg seperti yang didakwa Sidek.

  Dua lelaki Bangladesh itu didapati tinggal secara tidak sah di negara ini, dan telah pun dijatuhi hukuman pada April 2017.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea U ikrar tindak balas tegas terhadap laporan Pentagon

  SEOUL, 4 OKT - Korea Utara mengecam Amerika Syarikat (AS) berhubung laporan Pentagon, baru-baru ini yang menggelarkannya sebagai ancaman berterusan kerana senjata pemusnah besar-besaran...