Thursday, September 29, 2022
22.6 C
Brunei

2 model istimewa rai jubli emas Porsche Design

-

Oleh Syahmi Hassan
Gambar serahan Porsche

STUTTGART, 21 JAN – Porsche Design meraikan ulang tahun jubli emas dengan mengetengahkan dua buah kereta yang sangat istimewa iaitu Porsche 911 Edition 50Y Porsche Design yang eksklusif dan 911 S 2.4 Targa yang bersejarah dari tahun penubuhan Porsche Design pada 1972, yang dibaik pulih oleh Porsche Classic.

Menurut kenyataan Porsche, apa yang menyatukan kedua-dua kereta berkenaan adalah skema warna, yang mengimbau kembali Chronograph I legenda yang direka oleh Profesor Ferdinand Alexander Porsche pada 1972, yang menyaksikan kedua-dua bahagian luar dan dalaman didominasi warna hitam.

Di samping itu, Porsche Design turut menampilkan Chronograph 1 – 1972 Edisi Terhad.

Sementara itu, Muzium Porsche juga akan meraikan ulang tahun itu dengan pameran khasnya sendiri, yang telah dibuka pada 19 Januari lalu.

Kenyataan menjelaskan, 911 Edition 50Y Porsche Design adalah terhad kepada 750 unit dengan pelbagai ciri yang diilhamkan oleh reka bentuk ikonik F.A. Porsche.

Dua model yang sangat istimewa diperkenalkan bagi meraikan ulang tahun jubli emas Porsche Design.
Jam tangan Chronograph 1 – Edisi Terhad 1972 turut diperkenalkan bagi meraikan hari yang bersejarah itu.

Selain bahagian luar serba hitam, ciri-ciri masa lalu termasuk panel pusat tempat duduk Sport-Tex berpetak klasik dan tangan kedua berwarna merah pada jam Porsche Design Subsaat dalam Pakej Sport Chrono, yang diperkenalkan sebagai standard.

Edisi khas berkenaan adalah berdasarkan 911 Targa 4 GTS dan sudah boleh ditempah di mana pelanggan juga boleh membeli versi khas edisi baharu Chronograph I yang
legenda.

Sementara itu, 911 S 2.4 Targa pula adalah hasil projek Porsche Classic selama dua tahun untuk meraikan 50 tahun penubuhan Porsche Design dengan model dari tahun 1972 itu dibaik pulih untuk sambutan berkenaan.

Ketua Porsche Classic, Ulrike Lutz dipetik berkata, visinya adalah untuk menghasilkan pasangan yang sesuai dengan reka bentuk Porsche 50Y Edisi 911 yang baharu.

“Dengan bantuan program Sonderwunsch baharu, kami dapat melaksanakan idea sepasang kenderaan yang unik. Tugas pereka bentuk dan pemulih kerja adalah untuk memindahkan spesifikasi kereta baharu itu dengan berhati-hati kepada klasik,” jelas beliau lagi.

Kenyataan menyatakan lagi, untuk semua peminat Porsche dan jam tangan, Porsche Design turut memperkenalkan Chronograph 1 – Edisi Terhad 1972 dengan logo dan huruf bersejarah.

Edisi berkenaan terhad kepada 500, tidak mempunyai persamaan visual dengan kereta edisi khas baharu dan boleh didapati dalam cara biasa daripada Porsche Design.

Koleksi Kapsul Terhad dalam rangkaian fesyen, kasut dan pakaian sukan, bagasi dan aksesori, serta koleksi cermin mata istimewa melengkapkan tawaran ulang tahun itu.

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Jepun beri penghormatan kepada Abe

TOKYO, 27 SEPT – Rakyat Jepun dan perwakilan asing memberikan penghormatan terakhir kepada bekas perdana menteri Shinzo Abe pada majlis pengebumian negara mengundang kontroversi...

Dibunuh hanya kerana salah eja

- Advertisment -