Tuesday, November 28, 2023
25.3 C
Brunei

  -

  2 warga Indonesia ditahan, gunakan sampan cuba memasuki Singapura

  SINGAPURA, 21 NOV – Dua lelaki warga Indonesia telah ditahan semalam kerana didakwa cuba memasuki Singapura secara tidak sah melalui laut.

  Polis Singapura berkata bahawa sebuah perahu yang tidak dikenali bergerak pantas menuju ke persisiran pantai Tanah Merah Coast Road telah dikesan pada 11:58 malam sebelumnya oleh sistem pengawasan Pengawal Pantai.

  Perahu itu berpaling dari halangan laut terapung yang ditempatkan di pintu masuk Terusan Tanah Merah sebelum mendarat di pantai berhampiran.

  Pegawai dari Polis Pengawal Pantai (PCG), Bahagian Polis Bedok, Kontinjen Gurkha dan Komando Gerakan Khas terlibat dalam operasi itu.

  Lelaki berusia 33 dan 36 tahun itu ditahan dalam tempoh tujuh jam selepas perahu itu dikesan dan didakwa ditemui tanpa sebarang dokumen perjalanan yang sah.

  Perahu mereka, sampan gentian kaca 5m yang dipasang dengan motor atas kapal, dirampas.

  Kedua-dua lelaki itu akan didakwa pada hari ini kerana memasuki Singapura secara tidak sah. Jika didapati bersalah, mereka boleh dipenjara sehingga enam bulan dan menerima sekurang-kurangnya tiga sebatan. – ANN/The Straits Times

  Pengawal pantai telah mengesan perahu yang bergerak laju mendarat berhampiran pintu masuk Terusan Tanah Merah. – ANN/The Straits Times
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV - Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam...