Thursday, October 5, 2023
23.2 C
Brunei

  -

  2,000 dikhuatiri maut setelah banjir, empangan pecah

  KAHERAH, 12 SEPT – Ribut Mediterranean Daniel menyebabkan banjir besar di Libya yang memecahkan empangan dan menghanyutkan seluruh kawasan kejiranan di beberapa bandar pesisir pantai di timur negara Afrika Utara itu.

  Seramai 2,000 orang dikhuatiri maut, kata salah seorang pemimpin negara itu kelmarin.

  Kemusnahan itu kelihatan paling hebat di Derna, sebuah bandar yang dahulunya dikuasai oleh pelampau Islam dalam keadaan huru-hara yang mencengkam Libya selama lebih sedekad dan meninggalkannya dengan infrastruktur yang runtuh dan tidak mencukupi. Libya kekal dibahagikan antara dua pentadbiran yang bertelagah, satu di timur dan satu di barat, masing-masing disokong oleh militia dan kerajaan asing.

  Jumlah kematian yang disahkan akibat banjir hujung minggu berjumlah 61 orang setakat lewat kelmarin, menurut pihak berkuasa kesihatan.

  Tetapi pengiraan itu tidak termasuk Derna, yang telah menjadi tidak dapat diakses, dan ramai daripada ribuan yang hilang di sana dipercayai dibawa oleh air selepas dua empangan hulu pecah.

  Video oleh penduduk bandar yang disiarkan dalam talian menunjukkan kemusnahan besar. Seluruh kawasan kediaman dipadam di sepanjang sungai yang mengalir dari pergunungan melalui pusat bandar. Bangunan pangsapuri bertingkat yang dahulunya berdiri tegak di belakang sungai sebahagiannya runtuh ke dalam lumpur.

  Dalam temu bual telefon dengan stesen kelmarin, Perdana Menteri Ossama Hamad dari kerajaan Libya timur berkata 2,000 dikhuatiri maut di Derna dan beribu-ribu dipercayai hilang. Katanya, Derna telah diisytiharkan sebagai zon bencana.

  Ahmed al-Mosmari, jurucakap angkatan tentera negara yang berpangkalan di timur, memberitahu sidang akhbar bahawa jumlah kematian di Derna telah melebihi 2,000. Beliau berkata terdapat antara 5,000 dan 6,000 dilaporkan hilang.

  Al-Mosmari mengaitkan malapetaka yang menjadi punca runtuhan dua empangan berhampiran, menyebabkan banjir kilat maut.

  Sejak pemberontakan 2011 yang menggulingkan dan kemudian membunuh pemerintah lama Moammar Gadhafi, Libya telah kekurangan kerajaan pusat dan pelanggaran undang-undang yang terhasil bermakna pelaburan yang semakin berkurangan dalam jalan raya dan perkhidmatan awam negara itu dan juga peraturan minimum bangunan persendirian. Negara itu kini berpecah antara kerajaan saingan di timur dan barat, masing-masing disokong oleh pelbagai militia. – AP

  Dalam gambar yang disediakan oleh kerajaan Libya ini, kereta dan runtuhan terletak di sebatang jalan di Derna, Libya, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pakistan arah warga Afghanistan tinggalkan negara

  ISLAMABAD, 4 OKT - Ratusan ribu rakyat Afghanistan yang tinggal secara haram di Pakistan telah diberi masa sehingga 1 November untuk meninggalkan negara itu...