22 bekas tentera Turki dipenjara seumur hidup

ANKARA, 7 APRIL – Sebuah mahkamah Turki hari ini menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup ke atas 22 bekas tentera kerana terlibat dalam usaha rampasan kuasa 2016 yang gagal untuk menggulingkan Presiden Recep Tayyip Erdogan, kata salah seorang peguamnya kepada AFP.

Dalam perbicaraan besar-besaran terbaharu terhadap suspek yang gagal dalam cubaan menggulingkan Erdogan diikuti dengan tindakan keras dan penangkapan ahli politik, mahkamah Ankara menyiasat seramai 497 bekas tentera, termasuk anggota pengawal presiden.

Percubaan rampasan kuasa itu termasuk serangan terhadap penyiar televisyen utama negara Turki, yang mana penyiar berita tersebut terpaksa membacakan kenyataan dari pemimpin junta tentera.

Salah seorang peguam presiden memberikan AFP dokumen yang menunjukkan hakim menjatuhkan hukuman penjara kepada 22 bekas anggota tentera berpangkat seumur hidup.

Termasuk bekas leftenan kolonel Umit Gencer, yang dihukum kerana ‘melanggar perintah perlembagaan dengan membuat televisyen TRT membacakan pengisytiharan rampasan kuasa’.

Mahkamah juga menjatuhkan hukuman seumur hidup kepada mantan Jeneral Fedakar Akca kerana memimpin pasukan dari rejimen ke markas kakitangan am pada malam itu, lapor agensi berita negeri Anadolu.

Bekas kolonel Muhammet Tanju Poshor menerima hukumannya kerana mengarahkan menawan bangunan TRT, tambahnya.

Hukuman seumur hidup itu mempunyai syarat penahanan yang lebih keras dan menggantikan hukuman mati setelah dijatuhkan pada tahun 2004.

Seorang mantan jeneral lain, Osman Koltarla, bertugas menjaga keselamatan istana presiden ketika itu. Mahkamah juga menjatuhkan hukuman seumur hidup kepadanya. – AFP