25 peratus penyokong dibenarkan di Euro Itali

ROM, 14 APRIL – Itali telah bersetuju untuk menjadi tuan rumah bagi perlawanan Euro 2020 di Stadio Olimpico (gambar) di Rom yang akan dihadiri oleh ‘sekurang-kurangnya 25 peratus’ dari kapasiti biasa, kata persekutuan bola sepak negara itu FIGC kelmarin.

Pada masa ini tidak ada penyokong yang dibenarkan masuk ke stadium bola sepak di Itali, tetapi negara itu mendapat tekanan kuat dari UEFA untuk membenarkan sekurang-kurangnya beberapa penyokong menghadiri kejohanan Euro yang ditangguhkan itu.

“Itali dan Rom hadir! Lampu hijau dari kerajaan untuk orang ramai hadir dalam perlawanan Euro 2020 di Rom adalah berita hebat yang akan kami sampaikan segera ke UEFA,” kata Presiden FIGC Gabriele Gravina.

Dalam satu kenyataan, Gravina mengatakan bahawa beliau menerima sepucuk surat dari menteri sukan junior Valentina Vezzali yang menunjukkan bahawa sekurang-kurangnya 25 peratus dari jumlah biasa akan dibenarkan masuk ke Stadio Olimpico.

Jurucakap Vezzali mengesahkan perkara ini kepada AFP.

Euro 2020 seharusnya berlangsung tahun lalu, tetapi pada bulan Mac tahun lalu, ketika pandemik koronavirus mula melanda Eropah, ia dijadualkan semula dari 11 Jun hingga 11 Julai 2021. – AFP