3.3 juta tuntut faedah pengangguran di AS

WASHINGTON, 26 MAC – Kejatuhan ekonomi disebabkan oleh pandemik koronavirus telah mencetuskan ledakan mendorong rakyat Amerika menuntut faedah pengangguran, meningkat kepada 3.3 juta minggu lalu – jumlah tertinggi pernah direkodkan, menurut laporan dari Jabatan Buruh hari ini.

Laporan rutin telah menjadi perkara biasa krisis ekonomi yang berpunca daripada wabak tersebut, yang telah memaksa penutupan kedai makan, kedai-kedai dan hotel dan menggantung perjalanan penerbangan, sekali gus mendorong peningkatan mendadak dalam orang yang memfail untuk menuntut faedah di seluruh negara pada minggu-minggu berakhir 21 Mac.

Hampir keseluruhan negara menyatakan COVID-19 sebagai punca kehilangan pekerjaan, di mana ia memberi impak kepada perkhidmatan makanan, penginapan, hiburan dan rekreasi, penjagaan kesihatan serta pengangkutan, menurut laporan.

Peningkatan dibandingkan dengan 281,000 orang yang pertama memfail tuntutan dalam minggu sebelum itu dan meningkat pada rekod sebelumnya dan mengatasi rekod 695,000 pada Oktober 1982. Pada minggu yang sama tahun 2019, hanya 215,000 tuntutan baharu telah dicatat.

Ahli ekonomi telah mengingatkan mengenai peningkatan yang besar dalam tahap pengangguran, tetapi anggaran yang dipersetujui adalah sekitar 1.5 juta, yang dianggap terlalu optimistik.

Ian Shepherdson dari Makroekonomi Pantheon meramalkan dengan tepat apa yang digelarnya sebagai keputusan ‘mengerikan’, dengan mengatakan bahawa negeri New York sahaja telah menerima 1.7 juta panggilan mengenai faedah. – AFP

Pelawat selepas membuat tuntutan faedah pengangguran di Jabatan Buruh. Jumlah pengangguran di AS meningkat kepada 3.3 juta minggu lalu – jumlah tertinggi pernah direkodkan, disebabkan oleh koronavirus. – AP