Tuesday, November 28, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  3 nelayan lindungi hidupan marin terima pengiktirafan

  LABUAN, 4 OKT – Tiga nelayan menerima pengiktirafan daripada Jabatan Perikanan Labuan hari ini berikutan penemuan telur penyu dan berjaya menyelamatkan ikan lumba-lumba di perairan pulau bebas cukai itu.

  Pada kejadian 23 September lepas, Sahary Abd Halim dan Elly Madi sedang bersiap sedia untuk menangkap ikan di pantai Kampung Sungai Labu, namun ternampak seekor biawak menggali lubang di pasir pantai berkenaan.

  Mereka kemudian pergi memeriksa kawasan itu dan terkejut kerana menjumpai banyak telur penyu di dalam lubang berkenaan, dan terus menghubungi Jabatan Perikanan Labuan.

  Pegawai jabatan itu kemudian bergegas ke tempat kejadian dan berdasarkan pemeriksaan yang dilakukan mendapati sejumlah 106 biji telur penyu dipercayai daripada spesies terancam iaitu penyu sisik telah digali sebelum memindahkan kesemua telur itu ke Pusat Penetasan Penyu Pulau Rusukan.

  Sementara itu, ketika melakukan rutin pagi menangkap ikan di Pantai Layangan pada 15 Mei lepas, Osman Khamis terdengar bunyi luar biasa berdekatan dengan tempat dia memancing.

  Dia terkejut kerana bunyi itu datangnya daripada empat ekor ikan lumba-lumba yang terdampar di pantai berkenaan, lalu segera membantu menyelamatkan haiwan itu dengan membawanya ke kawasan air yang lebih dalam, bagaimanapun seekor ikan lumba-lumba tidak dapat diselamatkan.

  Osman kemudian menghubungi Jabatan Perikanan Labuan untuk melaporkan kejadian itu pada hari yang sama. – Bernama

  Nelayan (dari kiri): Sahary Zoi Abdul Alip, Osman Khamis dan Ely Madi menerima sijil penghargaan daripada Jabatan Perikanan Labuan di pejabat Jabatan Perikanan Negeri kelmarin. – Bernama
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV - Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam...