Tuesday, November 28, 2023
25.3 C
Brunei

  -

  3 nelayan maut dilanggar kapal komersial

  MANILA, 4 OKT – Tiga nelayan Filipina maut di Laut China Selatan yang menjadi pertikaian selepas bot mereka secara tidak sengaja dilanggar oleh kapal komersial yang lalu, kata pengawal pantai Filipina pada hari ini.

  Bot nelayan, F/B Dearyn, berlabuh di kawasan nelayan di barat laut Filipina apabila ia dilanggar sebelum subuh pada Isnin oleh kapal yang lalu dan terbalik, membunuh nakhoda dan dua anak kapalnya. Tiga nelayan lain terselamat, kata pengawal pantai itu tanpa mengulas lanjut.

  Tiga nelayan itu maut akibat kemungkinan trauma kepala disebabkan perlanggaran dan mayat mereka dibawa balik ke darat oleh nelayan yang masih hidup, kata laporan polis berasingan.

  Tidak ada petunjuk bahawa kemalangan maut itu berkaitan dengan pertikaian wilayah yang berlarutan di laluan air yang sibuk.

  Presiden Filipina, Ferdinand Marcos Jr. melahirkan rasa sedih atas kematian nelayan itu dan berkata siasatan pengawal pantai sedang dijalankan.

  “Kami memberi jaminan kepada mangsa, keluarga mereka, dan semua orang bahawa kami akan berusaha sedaya upaya untuk mempertanggungjawabkan mereka yang bertanggungjawab atas insiden maritim malang ini,” kata Marcos dalam satu kenyataan.

  Penilaian awal berdasarkan akaun nelayan yang masih hidup dan lalu lintas laut pada masa kemalangan itu menunjukkan bahawa sebuah kapal tangki minyak mentah di bawah bendera Kepulauan Marshall mungkin telah melanggar bot nelayan Filipina, kata pengawal pantai dalam satu kenyataan.

  Pengawal pantai Filipina berkata ia akan cuba mengesan kapal tangki minyak dan anak kapalnya sebagai sebahagian daripada siasatan. – AP

  Para penyelamat membawa mayat salah seorang mangsa ketika tiba di sebuah pelabuhan di Infanta, wilayah Pangasinan, Filipina, kelmarin. – AP
  Artikel sebelum ini
  Artikel seterusnya
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih dari 2 minggu, 41 pekerja terowong masih terperangkap

  NEW DELHI, 28 NOV - Pasukan penyelamat di India mula menggali secara manual kelmarin dengan harapan dapat mencapai 41 pekerja binaan yang terperangkap dalam...