Friday, December 1, 2023
29.6 C
Brunei

  -

  31 anak damit pramatang dipindahkan dari hospital terbesar di Gaza

  KHAN YOUNIS, 20 NOV – Pegawai kesihatan berkata 31 anak damit pramatang dalam keadaan yang sangat kritikal telah dipindahkan dengan selamat kelmarin dari hospital utama Gaza dan akan pergi ke Mesir, manakala lebih 250 pesakit dengan luka yang dijangkiti teruk dan keadaan mendesak lain kekal terkandas beberapa hari selepas tentera rejim Israel memasuki perkarangan untuk mencari operasi Hamas.

  Nasib anak-anak damit itu, bersama-sama dengan tuntutan Israel terhadap Hospital Shifa, telah menjadi simbol kuat dalam perang yang dahsyat antara Israel dan Hamas. Serangan Israel telah membebankan orang awam Palestin, manakala Israel menuduh Hamas menggunakan Zionis Shifa dan hospital lain sebagai ibu pejabat untuk operasi ketenteraan.

  Anak damit yang baru lahir dari hospital, di mana bekalan elektrik terputus dan kehabisan bekalan semasa tentera rejim Israel memerangi pejuang Palestin di luar, menerima rawatan segera di bandar Rafah, selatan Gaza. Mereka mengalami dehidrasi, hipotermia dan sepsis dalam beberapa kes, kata Mohamed Zaqout, pengarah hospital Gaza. Empat anak damit lain meninggal dunia dalam dua hari sebelum pemindahan, katanya.

  Pasukan Pertubuhan Kesihatan Sedunia yang melawat Shifa berkata kebanyakan pesakit yang tinggal mengalami amputasi, melecur atau trauma lain. Rancangan sedang dibuat untuk memindahkan mereka dalam beberapa hari akan datang.

  Kelmarin, tentera Israel berkata ia kononnya mempunyai bukti kukuh yang menyokong dakwaannya bahawa Hamas mengekalkan pos perintah yang luas di dalam dan di bawah Shifa. Israel telah menggambarkan hospital itu sebagai sasaran utama dalam peperangannya untuk menamatkan pemerintahan Hamas di Gaza berikutan kumpulan pejuang itu ke selatan Israel enam minggu lalu.

  Tentera rejim itu berkata ia menemui terowong 55 meter (60 ela) kira-kira 10 meter (33 kaki) di bawah kompleks 20 ekar hospital itu, yang merangkumi beberapa bangunan, garaj dan sebuah plaza. Ia berkata terowong itu termasuk tangga, pintu kalis letupan dan lubang tembakan yang boleh digunakan oleh penembak tepat.

  The Associated Press tidak dapat mengesahkan secara bebas penemuan Israel, termasuk video kamera keselamatan yang menunjukkan apa yang dikatakan tentera sebagai dua tebusan asing, seorang warga Thailand dan seorang warga Nepal, dibawa ke hospital berikutan serangan 7 Oktober.

  Tentera rejim itu juga berkata laporan perubatan bebas telah menentukan bahawa tentera Israel Kpl. Noa Marciano, yang mayatnya ditemui di Gaza, telah dibunuh oleh Hamas di hospital. Marciano telah cedera dalam serangan Israel pada 9 November yang membunuh penculiknya, menurut penilaian perisikan Israel. Kecederaan itu tidak mengancam nyawa tetapi dia kemudian dibunuh oleh pejuang Hamas di Shifa, kata tentera.

  Hamas dan kakitangan hospital telah menafikan dakwaan pos arahan di bawah Shifa. Pengkritik menyifatkan hospital itu sebagai simbol apa yang mereka panggil sebagai bahaya melulu Israel terhadap orang awam. Beribu-ribu orang telah terbunuh dalam serangan Israel di Gaza, yang sangat kekurangan makanan, air, ubat-ubatan dan bahan api. – AP

  Kakitangan perubatan menjaga anak damit Palestin yang dilahirkan pramatang yang dibawa dari Hospital Shifa di Kota Gaza ke hospital di Rafah, Semenanjung Gaza, kelmarin. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Semakin ramai pelajar Korea mahu jadi doktor kerana gaji tinggi

  SEOUL, 1 DIS - Pendapatan tinggi telah menjadi sebab utama pelajar sekolah rendah dan menengah di Korea Selatan memilih menjadi doktor perubatan sebagai laluan...