32,000 pekerja syarikat penerbangan AS diberi cuti

MOSCOW, 1 OKT – American Airlines dan United Airlines pada hari ini akan memberi cuti kepada lebih 32,000 pekerja, sebaik pakej bantuan COVID-19 berakhir.

Langkah itu terpaksa diambil berikutan perbincangan untuk mendapatkan bantuan dan sokongan tambahan kerajaan gagal. Pakej bantuan disediakan kerajaan persekutuan itu berikutan penularan COVID-19.

Agensi berita Sputnik melaporkan memetik penyiar CNBC, kedua-dua syarikat penerbangan itu berikrar akan memanggil semula pekerja mereka jika perbincangan mengenai bantuan itu berhasil.

Pada Mac, Kongres Amerika Syarikat (AS) meluluskan bantuan persekutuan sebanyak AS$25 bilion dan melarang syarikat penerbangan mengurangkan pekerjaan, sehingga 1 Oktober.

Sejak beberapa bulan kebelakangan ini, syarikat penerbangan berusaha mendesak anggota parlimen untuk mendapatkan pakej bantuan bernilai AS$25 bilion dan cadangan itu mendapat sokongan.

Namun, perbincangan untuk pakej bantuan lebih banyak yang diadakan semalam menemui kegagalan.

Perjanjian antara Rumah Putih dan anggota parlimen bertujuan mengekalkan pekerjaan hingga akhir Mac 2021, walaupun berlaku penurunan permintaan perjalanan udara. – Bernama