3,400 murid terima sumbangan Felcra

KINABATANGAN, 4 Jan – Felcra Berhad menyumbangkan bantuan beg dan peralatan sekolah kepada 3,400 murid daripada 44 sekolah di daerah Kinabatangan dan Tongod.

Pengerusinya Datuk Seri Bung Moktar Radin berkata sumbangan yang merupakan tanggungjawab sosial korporat badan itu bagi meringankan beban ibu bapa murid.

Katanya Felcra Berhad memperuntukkan RM450,000 untuk bantuan tersebut yang dilaksanakan di bawah program Balik Ke Sekolah bagi Parlimen Kinabatangan itu.

Menurutnya 400 murid berkenaan yang daripada golongan asnaf turut menerima sumbangan RM100 setiap seorang dari Lembaga Tabung Haji.

“Usaha meringankan beban ibu bapa menghantar anak ke sekolah terus menjadi keutamaan kerajaan dan dibantu syarikat berkaitan kerajaan,” katanya ketika merasmikan program itu di sini, hari ini.

Hadir sama, Pengarah Tabung Haji Sabah Nurlaila Said dan Ahli Lembaga Pemegang Amanah Yayasan Kemiskinan Daerah Kinabatangan Datuk Jafry Ariffin.

Bung Moktar yang juga Anggota Parlimen Kinabatangan berkata program Balik Ke Sekolah itu merupakan aktiviti tahunan dilaksanakan oleh Pejabat Parlimen Kinabatangan pada sesi awal sekolah dibuka.

Dalam pada itu, Nurlaila berkata Tabung Haji Sabah memperuntukkan RM120,000 untuk program membantu murid golongan asnaf di tiga Parlimen di negeri ini iaitu di Kudat, Sepanggar dan Kinabatangan.

Katanya setiap murid menerima sumbangan wang RM100 yang diagihkan menerusi zakat di bawah program Iqra. – Bernama