Wednesday, October 4, 2023
23 C
Brunei

  -

  351 terima lencana keahlian

  Oleh Salawati Haji Yahya – 

  BANDAR SERI BEGAWAN, 17 SEPT – Seramai 351 orang ahli baharu Persatuan Pandu Puteri Brunei Darussalam (PPPBD) telah menerima Lencana Keahlian (Tenderfoot) pada majlis yang berlangsung di Dewan Sekolah Rendah Lambak Kanan, Jalan 49, hari ini.

  Daripada jumlah berkenaan, 15 adalah Pemimpin Dewasa, 83 Pemimpin Muda, 25 Pandu Puteri Ranjer, 209 Pandu Puteri dan 19 Pandu Puteri Tunas yang baharu berdaftar dengan PPPBD.

  Penyampaian lencana keahlian telah disempurnakan oleh naib-naib yang di-pertua sepanjang Hayat PPPBD, Datin Paduka Hajah Zaharah binti Haji Idris dan Datin Hajah Masni binti Haji Mohd Ali.

  Terdahulu, majlis dimulakan dengan bacaan Surah Al-Fatihah dan Doa Kesyukuran oleh Pesuruhjaya Kerohanian, Hajah Fatimah binti Haji Abdul Ghani.

  Kemudian acara diikuti dengan bacaan Persetiaan Pandu Puteri yang diketuai oleh Setiausaha Peralatan, Dayang Nurul Wafaa binti Awang Mohammad dan bacaan Persetiaan Pandu Puteri Tunas yang diketuai oleh Dayang Azana binti Haji Ahad.

  Datin Paduka Hajah Zaharah menyampaikan lencana keahlian kepada salah seorang ahli baharu PPPBD pada majlis yang berlangsung di Dewan Sekolah Rendah Lambak Kanan, Jalan 49, kelmarin. – Gambar oleh Salawati Haji Yahya
  Bacaan Persetiaan Pandu Puteri dan Tunas Puteri pada majlis tersebut. – Gambar oleh Salawati Haji Yahya

  Bagi penerimaan lencana keahlian itu, setiap ahli hendaklah telah berdaftar sebagai ahli PPPBD selama tiga bulan dan bergiat aktif dalam kegiatan-kegiatan kepanduan yang diadakan serta memahami asas-asas kepanduan termasuk persetiaan, undang-undang pandu puteri dan lagu Dunia Pandu Puteri.

  Lencana Keahlian (Tenderfoot Badge) adalah syarat utama bagi membolehkan ahli persatuan untuk menyertai kegiatan PPPBD dan kegiatan yang dianjurkan oleh Persatuan Pandu Puteri dan Pengakap Puteri Sedunia (WAGGGS).

  Ahli-ahli baharu itu telah melengkapkan program pendidikan peringkat pertama bagi peringkat masing-masing.

  Majlis turut diselajurkan de-ngan penyampaian sijil penyertaan, lencana dan pin sagu hati kepada wakil-wakil peserta Kempen Kebersihan Pantai GirlGuides_Care SDGs 14 & 15 PPPBD 2023.

  Acara tersebut telah diadakan pada 13 Ogos dan penyampaiannya telah disempurnakan oleh Timbalan Ketua Pesuruhjaya PPPBD, Hajah Viviyanti binti Haji Mohd Ali.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  24 mati dalam tempoh 24 jam di India

  NEW DELHI, 3 Oktober - Sekurang-kurangnya 24 pesakit, separuh daripadanya anak damit baru lahir telah meninggal dunia dalam tempoh 24 jam lepas di sebuah...