4 orang awam ke angkasa Rabu ini

WASHINGTON, 13 SEPT – SpaceX dijangka akan melancarkan empat orang ke angkasa pada Rabu ini dalam misi ‘Inspiration4’ selama tiga hari yang pertama mengorbit bumi bersama orang persendirian, ketika syarikat Elon Musk memasuki persaingan pelancongan angkasa.

Penerbangan SpaceX telah dicarter oleh jutawan Amerika, Jared Isaacman, pengasas berusia 38 tahun dan Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) syarikat pemprosesan pembayaran Shift4 Payment. Dia juga merupakan seorang juruterbang bermusim.

Harga sebenar yang dibayarnya kepada SpaceX tidak didedahkan namun ia mungkin menelan belanja sekitar puluhan juta dolar.

SpaceX Crew Dragon akan terbang lebih jauh daripada orbit Stesen Angkasa Antarabangsa.

“Risiko itu tidak sifar,” kata Isaacman dalam episod dokumentari Netflix tentang misi tersebut.

“Anda akan menaiki sebuah roket sejauh 17,500 batu (28,000km) sejam sekitar bumi. Dalam hal itu terdapatnya risiko.”

SpaceX sudah digunakan untuk menghantar lebih 10 angkasawan ke ISS bagi pihak NASA – namun ini adalah pertama kalinya membawa angkasawan tidak profesional.

Perlepasan dijadualkan pada Rabu jam 8 malam dari pad pelancar 39A, di Pusat Kennedy NASA di Florida, dari di mana misi Apollo berlepas ke bulan.

Sebagai tambahan kepada Isaacman, yang merupakan komander misi, tiga tokoh bukan awam telah dipilih bagi perjalanan itu menerusi proses yang pertama kali diiklankan di Super Bowl pada Februari.

Setiap anggota kru dipilih untuk mewakili penunjang misi tersebut.

Paling muda, Hayley Arceneaux, merupakan kanak-kanak pesakit kanser tulang sejak kanak-kanak lagi yang mewakili ‘harapan’.

Dia akan menjadi orang pertama bersama prostetik akan pergi ke angkasa. “Adakah kami akan pergi ke bulan?” tanyanya, apabila ditawarkan peluang itu.

“Kelihatannya manusia belum pernah pergi ke sana dalam beberapa dekad, ujarnya ketawa dalam dokumentari.

Wanita berusia 29 tahun itu dipilih kerana dia bekerja sebagai penolong pakar perubatan di Memphis di Hospital St Jude.

Salah seorang penderma yang mendapat tempat duduk ‘kedermawanan’, Chris Sembroski, 42, adalah bekas veteran Pasukan Udara AS yang kini bekerja dalam industri penerbangan.

Kerusi terakhir mewakili ‘kemakmuran’ telah diberikan kepada Sian Proctor, seorang profesor sains bumi berusia 51 tahun yang pada 2009 hampir-hampir terlepas peluang menjadi angkasawan NASA.

Dia akan menjadi wanita keempat Amerika Afrika yang pergi ke angkasa. – AFP