4 Pemain positif di terbuka Thailand

BANGKOK, 12 JAN – Bekas pemain badminton nombor satu dunia, Saina Nehwal (gambar bawah) adalah antara empat pemain antarabangsa yang disahkan positif COVID-19 di Terbuka Thailand hari ini, ketika pegawai sukan berusaha mengekang wabak itu dalam kejohanan tersebut.

Persekutuan Badminton Dunia mengatakan empat ujian positif telah diperiksa semula dan Nehwal sedang menerima rawatan perubatan di sebuah hospital di Bangkok.

Suami pemenang pingat gangsa Olimpik, pesaing perseorangan lelaki, Parupalli Kashyap, telah menjalani pengasingan diri di hotel.

Nehwal menulis di Twitternya hari ini bahawa dia diberitahu untuk pergi ke hospital oleh pegawai sebelum melakukan pemanasan badan untuk perlawanan yang dijadualkan sehari sebelumnya.

Badminton India telah mengesahkan HS Prannoy juga positif dan juga telah dihantar ke hospital Bangkok.

Dua pemain yang tidak disebutkan namanya dari Jerman dan Mesir akan diuji semula setelah sampel yang diperiksa awal kembali negatif.

“Seluruh pasukan India telah dikategorikan sebagai risiko tinggi oleh pihak berkuasa kesihatan Thailand dan semua pemain dan rombongan mereka kini dikuarantin di bilik mereka di hotel,” kata persekutuan itu dalam satu kenyataan.

Persekutuan itu mengesahkan bahawa walaupun dianggap berisiko tinggi pemain India yang lain masih dibenarkan pergi ke Arena Muang Thong Thani Impact untuk meneruskan perlawanan mereka.

Terbuka Thailand adalah yang pertama dari tiga kejohanan badminton berturut-turut yang dimainkan dalam keadaan selamat dan di belakang pintu tertutup di Bangkok.

Ketua badminton Thailand bulan lalu memberitahu AFP bahawa kejohanan akan menjadi ‘paling selamat di dunia’.

Badminton telah diketepikan sejak Kejuaraan All England pada bulan Mac, tetapi pemain dan penganjur berharap dapat melakukan persiapan untuk Olimpik Tokyo pada bulan Julai. – AFP