Tuesday, March 21, 2023
23.1 C
Brunei

-

40 negara bakal sertai festival layang-layang

PASIR GUDANG, 8 FEB – Selepas tiga tahun ditunda berikutan pandemik COVID-19, Festival Layang-Layang Sedunia Pasir Gudang (FLLSPG) ke-25 akan diadakan di Bukit Layang-Layang mulai 22 hingga 26 Februari ini.

Presiden Majlis Pelayang Malaysia (MPM), Datuk A Rahim Nin berkata festival kali ini bakal disertai 110 peserta dari 40 negara termasuk empat penyertaan baharu melibatkan Isle Of Man, Ireland Utara, Republik Czech dan Tahiti. Beliau berkata festival memasuki usia Jubli Perak itu bertemakan Layangkasa Dinamik, dijadual dirasmikan oleh Menteri Besar Johor, Datuk Onn Hafiz Ghazi pada 25 Feb, dengan jangkaan kira-kira 350,000 pengunjung.

“Pelbagai acara menarik akan diadakan termasuk menaikkan 25 wau tradisional Malaysia secara serentak oleh 25 peserta antarabangsa dengan memakai busana tradisional negara bagi pengiktirafan Malaysia Book Of Records,” katanya pada sidang media Prapelancaran FLLSPG ke-25 di sini, kelmarin. 

Turut hadir Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Alam Sekitar, Warisan dan Budaya negeri, K Raven Kumar. – Bernama

K Raven Kumar (tiga, kanan) menerima cenderahati Wau Merak dari Datuk A Rahim Nin (dua, kanan) pada Majlis Pra-Pelancaran Festival Layang-Layang Sedunia Pasir Gudang kali Ke-25 (Jubli Perak) baru-baru ini. – Bernama
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Paras oksigen kurang punca jutaan ikan mati

CANBERRA, AUSTRALIA, 19 MAC – Berjuta-juta ikan telah mati dihanyutkan di tenggara Australia dalam kematian yang menurut pihak berkuasa dan saintis berpunca daripada paras...
- Advertisment -