Saturday, September 23, 2023
30 C
Brunei

  -

  40 orang angkat bas selamatkan pemuda terperangkap

  BERLIN, 14 SEPT – Kira-kira 40 orang di Berlin telah mengangkat sebuah bas untuk menyelamatkan seorang pemuda yang terperangkap di bawah kenderaan itu, menurut pihak polis di ibu kota Jerman.

  Pemuda berusia 18 tahun itu terjatuh semasa berlari untuk mengejar bas yang sedang bergerak meninggalkan perhentian dan terperangkap di bawah tayar belakang bas, menurut berita yang diterima daripada pihak berkuasa.

  Pemandu bas dengan serta-merta berhenti dan dengan bantuan kira-kira 40 orang, berjaya mengangkat bahagian kanan bas itu cukup tinggi untuk membebaskan pemuda tersebut, menurut pihak polis.

  Pasukan doktor dan jururawat dari sebuah pusat perubatan berdekatan di kawasan Spandau, Berlin, tiba di tempat kejadian untuk memberikan pertolongan cemas.

  Pemuda itu mengalami kecederaan seperti lecet, lebam dan kecederaan pada lengan, menurut pihak polis. Dia kemudian dihantar ke hospital untuk menjalani pembedahan.

  Pihak polis Berlin sedang menjalankan siasatan untuk menentukan bagaimana pemuda itu berada di bawah bas tersebut. Mereka menyatakan penghargaan kepada semua yang turut serta dalam usaha penyelamatan kolektif itu dan memuji mereka sebagai ‘wira.’

  “Terima kasih, Spandau, terima kasih, Berlin,” tulis jabatan polis dalam satu kenyataan di platform sosial media X, yang sebelum ini dikenali sebagai Twitter. – AP

  Gambar Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Lebih 30,000 orang dibawa ke hospital akibat strok haba

  TOKYO, 22 SEPT – Jepun pada Ogos menyaksikan sejumlah 34,835 individu dibawa ke hospital di seluruh negara dengan gejala strok haba, ketika negara itu...