Sunday, June 4, 2023
27 C
Brunei

  -

  4,000 bantuan diberikan pengampunan

  HARARE, ZIMBABWE, 21 MEI – Zimbabwe telah membebaskan lebih 4,000 orang banduan di bawah pengampunan presiden yang menurut pihak berkuasa akan membantu mengurangkan kesesakan di beberapa buah penjara.

  Kira-kira 800 orang banduan dibebaskan pada Jumaat dari Penjara Pusat dan Penjara Maksimum Chikurubi di ibu kota Harare. Penjara-penjara di bahagian lain negara itu mula membebaskan banduan yang lain diberikan pengampunan pada Khamis, kata jurucakap penjara Zimbabwe, Meya Khanyezi.

  Dia berkata pengampunan ‘adalah cara untuk mengurangkan populasi penjara’. Penjara Zimbabwe mempunyai kapasiti 17,000 namun menampung lebih 20,000 orang banduan.

  Bekas banduan sebelum ini mengadu mengenai kesesakan dan keadaan teruk seperti kekurangan makanan dan penjagaan kesihatan. Pengampunan antarabangsa sebelum ini menyifatkan keadaan itu sebagai ‘menyedihkan’. Negara Afrika selatan yang mempunyai 15 juta orang penduduk itu sering memberikan pengampunan presiden untuk mengurangkan kesesakan dalam penjara.

  Semua banduan perempuan yang terlibat dalam jenayah bukan berkaitan keganasan dan menjalani satu pertiga daripada hukuman mereka akan dibebaskan. Banduan yang sakit tenat juga akan dibebaskan tanpa mengira jenayah yang dilakukan, sementara banduan yang buta dan mereka yang ‘mempunyai cabaran secara fizikal dan mereka tidak dapat dilayan di penjara’ akan dibebaskan sepenuhnya.

  Sementara itu, banduan berusia 60 tahun ke atas dan juvana juga diberikan pengampunan, manakala mereka yang dikenakan hukuman mati sejak 10 tahun lalu diringankan hukuman kepada penjara seumur hidup.- AP

  Seorang pegawai penjara membantu banduan menolak kerusi roda selepas dia dibebaskan di bawah pengampunan presiden.- AP

   

   

   

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Kerja menyelamat kemalangan kereta api korbankan lebih 300 orang ditamatkan

  BALASORE, 4 JUN - Selepas kerja menyelamat selesai, pihak berkuasa mula membersihkan serpihan dua kereta api penumpang yang tergelincir di timur India, membunuh lebih...
  - Advertisment -