Thursday, November 30, 2023
28 C
Brunei

  -

  41 pekerja masih terperangkap di terowong di hari ke-7

  LUCKNOW, 19 NOV – 41 pekerja kekal terperangkap dalam terowong jalan raya yang runtuh di utara India untuk hari ketujuh kelmarin ketika mesin penggerudian baharu telah tiba di tapak untuk menggantikan yang rosak.

  Sifat pembentukan batu yang sangat keras di kawasan itu ditambah dengan pembersihan serpihan merosakkan mesin asal dan menghentikan usaha menyelamat pada hari Jumaat, menurut pegawai. Ia menambah cabaran baharu kepada usaha menyelamat yang telah lama dilakukan.

  Bilangan pekerja yang terperangkap juga disemak kepada 41 daripada 40, kata Anshu Manish, pengarah di National Highways and Infrastructure Development Corporation Limited (NHIDCL), salah satu agensi yang menyelia penyelamat. Beliau berkata syarikat pembinaan yang membina terowong itu, Navayuga Engineering Company Ltd, mendapat tahu tentang percanggahan itu pada hari Jumaat.

  Pihak berkuasa mula menggerudi ke dalam runtuhan dan serpihan pada hari Khamis dan setakat kelmarin meliputi kawasan setinggi 24 meter (79 kaki), kata Devendra Patwal, seorang pegawai pengurusan bencana. Ia mungkin memerlukan penggerudian sehingga 60 meter (197 kaki) untuk membolehkan pekerja yang terperangkap melarikan diri, kata Patwal kepada The Associated Press.

  Pada kelmarin, satu pasukan pakar mengadakan mesyuarat untuk turut membincangkan kaedah berpotensi lain untuk menyelamatkan pekerja yang terperangkap di tengah-tengah kebimbangan bahawa getaran intensiti tinggi mesin penggerudian boleh menyebabkan lebih banyak serpihan jatuh dan menghalang usaha.

  Terdahulu, penyelamat berharap dapat menyelesaikan penggerudian pada malam Jumaat dan mewujudkan terowong melarikan diri paip yang dikimpal bersama. Tetapi usaha menyelamat menemui halangan selepas bunyi retak yang kuat datang dari dalam terowong, mengejutkan mereka yang mengawasi operasi, yang menghentikan penggerudian selepas mereka mendapati bahagian mesin rosak, pengarah di NHIDCL, Tarun Kumar Baidya, berkata dari tapak itu.

  Ketika operasi menyelamat memasuki hari ketujuh, keluarga mereka yang terperangkap kecewa dan marah. Saudara-mara dari pelbagai negeri telah bermalam berhampiran terowong, mencari maklumat terkini. Kemunduran baru-baru ini hanya memburukkan lagi kebimbangan mereka.

  Krishna Patel, yang anak saudaranya berusia 20 tahun adalah antara yang terperangkap, berharap dapat berjumpa saudaranya pada hari Jumaat.

  “Pentadbiran sentiasa mengubah garis masa bila mereka boleh diselamatkan. Ia sangat mengecewakan,” katanya. – AP

  Sebuah jentera berat bekerja di pintu masuk ke tapak terowong jalan yang sedang dalam pembinaan yang runtuh di negeri pergunungan Uttarakhand, India, 18 November 2023. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Australia buat permohonan maaf kepada mangsa thalidomide

  SYDNEY, 29 NOV - Australia hari ini mengeluarkan permohonan maaf kepada mangsa yang terselamat daripada skandal ubat thalidomide, yang disifatkan oleh Perdana Menteri, Anthony...