Tuesday, December 5, 2023
23.1 C
Brunei

  -

  412 mengundi calon Ketua Kg Bukit dan Long Mayan

  Oleh Nurdiyanah R.
  Gambar serahan Jabatan Daerah Tutong

  TUTONG, 4 JUN – Seramai 412 orang telah mendaftar bagi Majlis Pengundian dan Pemilihan Calon Ketua Kampung Bukit dan Long Mayan, Mukim Ukong yang telah diadakan di Dewan Kemasyarakatan Kampung Bukit, hari ini.

  Menurut kenyataan yang dikeluarkan Jabatan Daerah Tutong, majlis pengundian dan pemilihan hari ini telah menggunakan kaedah kertas undi manakala pengundian menggunakan aplikasi mudah alih e-Undi PMKK telah pun bermula pada 2 Jun lalu.

  Antara yang hadir ialah Ahli Majlis Mesyuarat Negara (MMN), Yang Berhormat Haji Mohamad Danial @ Tekpin bin Ya’akub yang juga Penghulu Mukim Ukong; Pemangku Pegawai Daerah Tutong, Awang Mohammad Sofian bin Haji Basri selaku pengerusi majlis, ketua kampung dan pemangku ketua kampung di bawah Mukim Ukong berserta penduduk kampung.

  Calon-calon yang layak bagi mengisikan jawatan Ketua Kampung Bukit dan Long Mayan ialah Awang Noli Hairul Asri bin Haji Pawi, berusia 47 tahun dan Awang Muhammad Hafizul Azmee bin Abdullah Zaman, berusia 35 tahun.

  Seramai 276 orang penduduk daripada 412 orang yang berdaftar dan layak mengundi telah mengundi calon untuk mengisikan jawatan tersebut di mana 22 orang telah mengundi menggunakan aplikasi mudah alih e-Undi PMKK dan 254 orang menggunakan kertas undi.

  Majlis tersebut telah menyaksikan Awang Noli Hairul Asri meraih sebanyak 104 undian dan Awang Muhammad Hafizul Azmee mendapat sebanyak 170 undian manakala itu dua undi dikira undian rosak.

  Keputusan pengundian akan dihadapkan ke Lembaga Perjawatan, Disiplin dan Tatatertib Penghulu Mukim dan Ketua Kampung, Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri bagi proses selanjutnya.

  Penduduk kampung membuang undi semasa Majlis Pengundian dan Pemi-lihan Calon Ketua Kampung Bukit dan Long Mayan.
  Kertas undian dikira semasa majlis pengundian berkenaan.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  India setuju tarik balik tentera dari Maldives

  NEW DELHI, 4 DIS – India telah bersetuju untuk menarik balik tenteranya dari Maldives, kata presiden kepulauan strategik itu, memenuhi janji yang dibuatnya menjelang...