43 terbunuh tanah runtuh di India

NEW DELHI, 9 OGOS – Sekurang-kurangnya 43 mayat telah ditemui setelah tanah runtuh akibat hujan lebat menimbus puluhan pekerja estet di ladang teh di barat daya India, kata polis hari ini.

Tanah runtuh berlaku di daerah Idukki, sekitar 250 kilometer di Thiruvananthapuram, ibu negeri Kerala, dalam kejadian berlaku pada hari Jumaat tetapi usaha mencari dan menyelamat yang sedang dijalankan berikutan dengan hujan lebat.

“Menjelang petang semalam, kami telah menemukan 26 mayat. Kami mengeluarkan beberapa mayat lagi hari ini,” kata seorang pegawai polis daerah kepada AFP.

Media tempatan melaporkan bahawa kira-kira 78 orang dipercayai tinggal di kawasan itu, dengan banyak yang masih hilang. Kerala telah dilanda banjir semasa musim hujan tahunan.

Sekurang-kurangnya 18 orang meninggal dunia dalam nahas jet penumpang di Kerala pada Jumaat lalu ketika jet Air India Express terbabas di landasan ketika cuba mendarat dalam ribut dan menghempap sebuah bank.

Monsun di seluruh Asia Selatan sangat penting untuk sungai dan air bawah tanah, tetapi juga menyebabkan kematian dan kemusnahan yang meluas.

Lebih daripada 300 orang terkorban dalam banjir dan tanah runtuh di timur India dan Bangladesh dan Nepal dalam beberapa minggu terakhir. – AFP

Pekerja mencari dan menyelamat mangsa yang hilang di lokasi tanah runtuh yang dicetuskan oleh hujan lebat di Pettimudy, Kerala, pada 8 Ogos. – AFP