44 dirawat insiden kebakaran menara pangsapuri London

LONDON, 7 MEI – Pegawai perubatan merawat 44 orang hari ini setelah kebakaran berlaku di menara pangsapuri London yang mempunyai salutan keluli serupa digunakan di blok perumahan lain di sebuah bandar di mana 72 orang terbunuh dalam kebakaran tahun 2017.

Anggota bomba London mengatakan kira-kira 125 anggota bomba dikerahkan bagi memadamkan kebakaran yang merebak ke tiga tingkat bangunan 19 tingkat di bandar itu.

Anggota bomba London mengatakan api berjaya dipadamkan tetapi dua lelaki dibawa ke hospital kerana tersedut asap dan 38 orang dewasa dan empat kanak-kanak lagi dirawat di tempat kejadian.

Dua puluh jentera bomba memadamkan kebakaran berhampiran daerah kewangan Canary Wharf, dengan laporan bahawa bahagian-bahagian di tingkat lapan, kesembilan dan ke-10 sudah hangus dijilat api.

Kebakaran itu mengingatkan tragedi 2017, ketika Menara Grenfell di barat London musnah setelah salutan keluli di luar bangunan terbakar.Kira-kira 20 peratus blok menara itu mempunyai panel aluminium komposit bahan polietilena, yang didapati menjadi faktor utama kebakaran Grenfell.

Orang yang selamat dan saudara-mara mereka yang terkorban di Grenfell mengatakan hari ini ‘sudah cukup’.

“Kerajaan berjanji untuk menghapus salutan berbahaya menjelang Jun 2020, ia telah benar-benar gagal mencapai sasarannya sendiri dan setiap hari yang berlaku akan berisiko,” kata kumpulan sokongan Grenfell United dalam satu kenyataan.

“Hari ini lebih banyak orang kehilangan tempat tinggal mereka dalam kebakaran yang mengerikan.”

Datuk Bandar London, Sadiq Khan mengatakan “sangat penting kerajaan, pemaju, pemilik bangunan dan pihak berkuasa wilayah bekerjasama segera menghapus salutan dari setiap bangunan yang terjejas.” – AFP

Anggota bomba memeriksa kerosakan menara 19 tingkat di New Providence Wharf di London, semalam. Kebakaran berjaya dipadamkan di menara pangsapuri London semalam, namun tiada kemalangan jiwa, hanya 44 orang cedera. – AP