44 Tahanan maut diracun

N’DJAMENA, 19 APRIL – Sekumpulan 44 tahanan disyaki anggota Boko Haram yang ditangkap dalam operasi baru-baru ini, ditemui meninggal dunia dalam penjara, dipercayai diracun, umum ketua pendakwa raya Chad semalam.

Bercakap di televisyen, Youssouf Tom berkata 44 banduan ditemui meninggal dunia di dalam sel mereka pada Khamis lalu.

Katanya, laporan bedah siasat mendapati empat daripada mereka menunjukkan kesan bahan beracun yang menyebabkan serangan jantung, selain mangsa didapati mengalami sesak nafas teruk.

“Mereka adalah antara 58 suspek yang ditangkap ketika operasi besar-besaran tentera sekitar Tasik Chad yang dilancarkan Presiden Idriss Deby Itno pada akhir bulan lalu.

“Pertempuran di sekitar Danau Chad mengakibatkan 58 anggota Boko Haram ditawan dan dibawa ke Ndjamena bagi tujuan penyiasatan,” katanya pada stesen televisyen negara itu.

Pada pagi Khamis, penguasa penjara memberitahu 44 tahanan terbabit meninggal dunia dalam sel mereka.

“Kami mengebumikan 40 mayat dan empat lagi dibawa untuk bedah siasat.

“Siasatan sedang dijalankan bagi mengenal pasti punca sebenar kematian tahanan itu, katanya semasa melawat penjara terbabit.

Seorang sumber keselamatan, yang tidak mahu dikenali, memberitahu semua 58 tahanan itu ditempatkan dalam satu sel dan tidak diberi makan atau minum selama dua hari.

Setiausaha Tinggi Konvensyen Chad untuk Perlindungan Hak Asasi Manusia, Mahamat Nour Ahmed Ibedou, menyimpulkan tuduhan yang sama. – AFP