47 pelancong keracunan makanan di Laut Merah

KAHERAH, 1 NOV – Ketua pendakwa Mesir telah mengarahkan penahanan tiga pekerja hotel berhubung siasatan ke atas keracunan makanan yang dialami oleh kira-kira 50 pelancong asing di sebuah hotel di lokasi peranginan popular Laut Merah.

Pendakwa raya am, Hamada el-Sawy berkata dalam satu kenyataan lewat kelmarin bahawa para pekerja, termasuk cef tertinggi hotel itu, berdepan pertuduhan mengancam nyawa tetamu. Para pekerja menafikan pertuduhan tersebut, menurut kenyataan pendakwa raya.

Pelancong yang sakit termasuk 14 warga Estonia, 29 Rusia dan empat dari Republik Czech.

Mereka dimasukkan ke hospital selepas makan malam pada hujung minggu di bandar peranginan Hurghada, menurut kenyataan.

Ramai yang sudah dibenarkan keluar dari hospital selepas keadaan mereka bertambah baik, katanya.

Pihak berkuasa pelancongan telah mengarahkan penutupan hotel itu, menggantung kerja pengarahnya dan lesen kerja dimansuhkan.

Agensi berita TASS, Rusia memetik Jeneral Konsul Rusia di Hurghada, Viktor Voropayev, sebagai berkata yang pelancong perlu ditempatkan di hotel-hotel lain. Rusia merupakan sumber besar bagi pelancong asing yang melawat Mesir.

“Keadaan kesihatan bagi semua pesakit amat memuaskan, stabil dan tidak mengancam nyawa,” kata Voropayev dipetik sebagai berkata.

Akhbar harian Al-Ahram milik Mesir memetik Sayed Saber, pemilik Hotel Diraja AMC, sebagai berkata bahawa kebanyakan tetamu jatuh sakit selepas makan malam pada Sabtu. Dia berkata sekitar 600 pelancong asing berada di hotel tersebut, termasuk 400 dari Rusia dan Belarus. – AP