Tuesday, December 5, 2023
23.8 C
Brunei

  -

  50 beg sampah dikutip

  Oleh Syahmi Hassan –

  BANDAR SERI BEGAWAN, 20 SEPT – Sebanyak 50 beg sampah seberat 382.6 kilogram (kg) telah berjaya dikutip semasa kempen pembersihan yang dikendalikan oleh Hengyi Industries Sdn Bhd dengan kerjasama Green Brunei di Pantai Rekreasi Serasa, hari ini.

  Diadakan sempena Hari Pembersihan Sedunia, kempen yang disertai oleh seramai 45 orang pekerja Hengyi dan 10 orang sukarelawan dari Green Brunei itu telah dimulakan dengan taklimat keselamatan oleh Green Brunei, diikuti dengan sesi pemanasan badan.

  Semasa pembersihan pantai, para peserta secara kolektif bekerjasama untuk membuang sampah dan serpihan dari pantai, yang kemudiannya ditimbang dan dipindahkan ke kawasan pelupusan sampah yang ditetapkan pada hujung acara.

  Pembersihan pantai adalah sebahagian daripada Inisiatif Satu Planet Hengyi Industries, sebuah program alam sekitar khusus yang bertujuan untuk memelihara keindahan semula jadi pantai Brunei Darussalam.

  Inisiatif tersebut juga memainkan peranan penting untuk membantu menangani pencemaran pantai dengan mengurangkan sampah di pantai, yang menimbulkan ancaman besar kepada haiwan marin yang boleh melihat sampah sebagai makanan.

  Gambar ramai pekerja Hengyi dan sukarelawan Green Brunei semasa kempen kebersihan di Pantai Rekreasi Serasa, kelmarin. – Gambar serahan Hengyi Industries
  Antara peserta semasa kempen pembersihan tersebut. – Gambar serahan Hengyi Industries

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Penyelam temui serpihan, mayat dari pesawat Osprey

  TOKYO, 4 DIS - Penyelam Amerika Syarikat (AS) dan Jepun telah menemui serpihan dan mayat anak kapal dari pesawat Osprey Tentera Udara AS yang...