50 kru kapal Perancis diuji positif COVID-19

PARIS, 10 APRIL – Kapal induk pesawat udara Perancis Charles de Gaulle telah mencatat 50 kes koronavirus di kalangan anggota kru, kata kementerian angkatan bersenjata hari ini.

Tiga anak kapal telah dipindahkan dari kapal ke hospital di pelabuhan Mediterannean, Toulon sebagai langkah ‘berjaga-jaga’.

Bagaimanapun, tidak ada kru yang diuji positif dijangkiti COVID-19 dan masih berada dalam kapal telah mengalami ‘kesihatan yang lebih teruk’ setakat ini, tambah kementerian dalam satu kenyataan.

Asal-usul virus masih belum diketahui namun kesemua anak kapal kini memakai topeng muka.

Kementerian pertahanan mengumumkan pada Rabu bahawa kapal induk pesawat udara Perancis akan dihantar pulang lebih awal dari Atlantik selepas beberapa anggota kru menunjukkan gejala virus.

Gambar yang dikeluarkan oleh Tentera Laut Perancis menunjukkan anak kapal memakai topeng muka di kapal induk pesawat udara Charles de Gaulle di Lautan Atlantik. – AP

Mereka dengan gejala telah menjalani kuarantin, tetapi tidak ada kru yang menunjukkan tanda-tanda penyakit serius, katanya.

Kapal itu, yang boleh membawa kira-kira 2,000 anak kapal, telah bersedia untuk pulang ke Mediterranean.

“Ia memutuskan untuk pulang lebih awal ke Toulon, pada mulanya dijadualkan pada 23 April,” kata kenyataan.

Di Amerika Syarikat, Pemangku Setiausaha Tentera Laut Thomas Modly meletak jawatan pada minggu lalu selepas gagal mengendali wabak koronavirus di kapal induk pesawat udara USS Theodore Roosevelt.

Modly telah memecat kapten kapal, Brett Crozier, kerana menulis sepucuk surat, dibocori kepada media, mengadu tentang wabak virus yang tidak terkawal di kalangan 4,800 kru Roosevelt dan mendakwa Pentagon tidak memberi perhatian kepada masalah tersebut.

Kapal Roosevelt telah berlabuh selama 11 hari di Guam supaya anak kapal, bersama lebih 100 kes koronavirus yang disahkan, boleh diuji dan kapal dibersihkan. – AFP