Wednesday, October 5, 2022
24.9 C
Brunei

500 penerbangan dibatalkan di Itali

-

ROM, 18 JULAI – Ratusan penerbangan dibatalkan di Itali kelmarin, yang berlaku semasa orang ramai ingin bercuti ke luar negara, kerana selama empat jam banyak pemberhentian yang melibatkan pekerja syarikat penerbangan tambang rendah dan pengawal trafik udara.

Pegawai kesatuan, Fabrizio Cuscito, memberitahu saluran televisyen Itali bahawa sebanyak 500 penerbangan dibatalkan.

Kakitangan penerbangan menginginkan pembayaran gaji yang lumayan dan suasana kerja yang bertambah baik, termasuk makanan yang disediakan semasa syif kerja yang panjang, katanya.

Kementerian pengangkutan Itali berkata mogok itu dilancarkan oleh pekerja dari syarikat penerbangan Ryanair, easyjet dan Volotea.

Aktiviti mogok itu bermula pada pukul 12 tengah hari waktu tempatan, sementara kakitangan pengawal trafik udara diberhentikan, yang berlarutan selama empat jam.

Dibandingkan dengan lapangan terbang di negara-negara Eropah Barat lainnya, lapangan terbang Itali pernah mengalami hal yang sama pada musim panas ini tetapi tidak teruk.

Ini kerana sebahagian besar berpunca daripada sekatan perjalanan semasa pandemik COVID, banyak syarikat penerbangan dan kakitangan lapangan terbang di Itali mendapat manfaat dari kerajaan ketika tidak bekerja, bukannya kehilangan pekerjaan seperti yang sering berlaku di negara-negara lain.

Apabila permintaan untuk membuat perjalanan meningkat pada musim panas ini, ba-nyak syarikat penerbangan dan lapangan terbang mengalami kesukaran menggaji tenaga pekerja yang mencukupi untuk melayan pelanggan. – AP

Para penumpang dilihat beratur panjang di lapangan terbang antarabangsa Leonardo Da Vinci, Rom. Ratusan penerbangan telah dibatalkan kerana banyak pekerja yang berhenti. – AP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

3 maut, 20 hilang bot Rohingya karam

COX’S BAZAR, BANGLADESH, 4 OKT - Tiga maut manakala hampir 20 lagi hilang selepas bot yang membawa kebanyakannya pelarian Rohingya, terbalik di Teluk Benggala...
- Advertisment -