Tuesday, May 30, 2023
24.2 C
Brunei

  -

  Diisytiharkan tidak bersalah setelah 33 tahun di penjara

  LOS ANGELES, 26 MEI – Seorang lelaki California yang menghabiskan 33 tahun di penjara kerana cubaan membunuh telah diisytiharkan tidak bersalah dan dibebaskan, peguam daerah Los Angeles County mengumumkan kelmarin.

  Daniel Saldana, 55, telah disabitkan pada tahun 1990 kerana melepaskan tembakan ke atas kereta yang mengandungi enam remaja yang meninggalkan perlawanan bola sepak sekolah menengah di Baldwin Park, timur Los Angeles. Dua pelajar cedera tetapi terselamat.

  Penyerang itu tersalah anggap remaja tersebut sebagai ahli kumpulan, kata pihak berkuasa.

  Saldana berumur 22 tahun pada masa kejadian penembakan itu dan bekerja sepenuh masa sebagai pekerja binaan.

  Dia adalah salah seorang daripada tiga lelaki yang didakwa melakukan serangan itu.

  Disabit kesalahan atas enam pertuduhan cubaan membunuh dan satu pertuduhan menembak kenderaan yang diduduki, Saldana telah dijatuhi hukuman penjara seumur hidup 45 tahun.

  Saldana hadir bersama Peguam Daerah George Gascón pada sidang akhbar mengumumkan pembebasannya kelmarin. Katanya, dia bersyukur kerana dibebaskan.

  “Ia adalah satu perjuangan, setiap hari bangun dengan mengetahui anda tidak bersalah dan di sini saya dikurung dalam sel, menangis meminta pertolongan,” kata Saldana, menurut Southern California News Group. – AP

  Daniel Saldana (kanan) berjabat tangan dengan Peguam Daerah Los Angeles George Gascon (kiri). – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Korea Utara akan lancar satelit pengintip tentera

  SEOUL, 30 MEI - Korea Utara berkata pada hari ini ia akan melancarkan satelit pengintip tentera pertamanya pada Jun dan menyifatkan peninjauan berasaskan angkasa...
  - Advertisment -