Wednesday, February 8, 2023
31.8 C
Brunei

-

6 lagi maut pengeboman di utara Afghanistan

ISLAMABAD, 6 DIS – Bom tepi jalan meledak berhampiran sebuah bas yang membawa pekerja kerajaan pada waktu puncak hari ini di utara Afghanistan, meragut enam nyawa, menurut seorang pegawai Taliban.

Jurucakap dilantik Taliban, Mohammad Asif Waziri, mengatakan pengeboman di Mazar-e-Sharif, ibu kota wilayah itu, turut mencederakan tujuh orang.

Bom itu diletakkan dalam sebuah pedati di pinggir jalan dan diledakkan apabila sebuah bas milik jabatan gas dan petroleum Hiaratan membawa pekerja ke pejabat. Tiada sesiapa mengaku bertanggungjawab, namun kumpulan Islamic State – juga dikenali sebagai Islamic State di Wilayah Khorasan dan saingan pemerintah Taliban – telah meningkatkan serangan sejak Taliban mengambil alih kuasa dalam 2021.

Imej diposkan di media sosial dari kejadian itu menunjukkan bas dan sebuah lagi kenderaan rosak teruk, bersama dengan beberapa pedati dan gerai buah yang berserakan di jalan raya selepas letupan.

Bas itu kemudiannya ditunda pergi. – AP

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Nahas Pesawat Boeing 737, 2 Juruterbang selamat

PERTH, AUSTRALIA, 7 FEB - Dua juruterbang terselamat, hanya cedera ringan selepas pesawat Boeing 737 yang dihantar untuk memadam kebakaran terhempas di Australia, kata...
- Advertisment -