Sunday, December 3, 2023
28.7 C
Brunei

  -

  Enam lelaki dibicarakan di Vienna

  VIENNA, 18 OKT – Enam lelaki telah dibicarakan di Vienna hari ini atas dakwaan mereka mempunyai kaitan dengan kumpulan pesimpati Negara Islam yang melakukan tembakan maut di ibu negara Austria pada 2020.

  Keputusan dalam perbicaraan di mahkamah negeri Vienna dijangka paling awal pada Februari, lapor penyiar awam ORF.

  Empat orang terbunuh dalam serangan pada 2 November 2020, dan lelaki bersenjata tersebut juga meninggal dunia. Lebih 20 orang lain, termasuk seorang pegawai polis, cedera.

  Penyerang Kujtim Fejzulai, dua warga Austria dan Macedonia Utara, pernah didapati bersalah kerana cuba menyertai IS di Syria.

  Enam lelaki yang dibicarakan pada hari ini tidak dituduh terlibat secara langsung dalam serangan tersebut namun didakwa membantu atau mempengaruhi Fejzulai ketika dia bersiap sedia untuk menembak.

  Defendan, yang berumur antara 22 dan 32, menghadapi pertuduhan yang merangkumi pembabitan dalam jenayah pengganas dan keahlian dalam organisasi pengganas. Manakala yang paling tua dituduh memperolehi dua senjata api untuk Fejzulai pada 2020 melalui perantara.

  Media Austria melaporkan bahawa DNA daripada suspek membantu membawa kepada dakwaan.

  Seorang peguam bela, Manfred Arbacher-Stoeger, berkata bahawa anak guamnya adalah kawan rapat penyerang tetapi tidak pernah menyumbang kepada serangan tersebut dalam apa cara sekalipun dan akan mengatakan dia tidak bersalah. – AP

  Manfred Arbacher-Stoeger, peguam salah seorang defendan, bercakap dengan media sebelum perbicaraan di mahkamah wilayah, Landgericht for Criminal Matters, di Vienna, Austria, hari ini. – AP
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Pengiraan undi bermula di 4 negeri India menjelang PRU 2024

  NEW DELHI, 3 DIS - Pengiraan undi bermula hari ini di empat negeri India dalam menguji kekuatan pembangkang India yang menentang parti pemerintah Perdana...