6 maut dalam rusuhan pilihan raya

JAKARTA, 22 Mei – Beberapa siri rusuhan berlaku di sekitar Jakarta awal pagi tadi, yang menurut polis Indonesia dilakukan secara terancang oleh kelompok-kelompok tertentu, yang membantah keputusan Pilihan Raya Presiden Indonesia (Pilpres 2019).

Gabenor Jakarta, Anies Baswedan yang pro kepada calon Presiden Indonesia Prabowo Subianto yang kalah pada Pilpres itu, mendakwa enam orang terbunuh, manakala 200 dilaporkan cedera dalam insiden itu.

“Setakat jam 9 pagi tadi, enam terbunuh, 200 cedera,” katanya dipetik media tempatan.

Bagaimanapun Ketua Divisyen Perhubungan Masyarakat Polis Indonesia, M Iqbal, tidak mengesahkan perkara itu, sebaliknya berkata polis masih menyiasat dakwaan itu.

“Demonstrasi di beberapa tempat sejak lewat malam tadi sehingga awal pagi tadi, bukanlah ‘demonstrasi massa spontan’ tetapi dilakukan oleh sekelompok kira-kira 200 orang secara terancang bagi menjejaskan ketenteraman awam,” katanya dalam kenyataan media hari ini.

Para pembantah menyelamatkan diri semasa rusuhan di Jakarta pada 22 Mei. – AFP
Polis antirusuhan Indonesia ketika mengawal keadaan tatkala demonstrasi dilihat semakin memburuk di Jakarta, kelmarin. – AFP

Menurut laporan daripada AFP, puluhan telah ditangkap dan beberapa bahagian di Jakarta bersepah dengan sampah sarap dan kereta terbakar, sehingga kedutaan-kedutaan AS dan Australia mengeluarkan makluman keselamatan.

Kejadian rusuhan itu berlaku di sekitar Jakarta antara jam 11 malam tadi sehingga jam 5 pagi tadi, dengan kelompok perusuh berkenaan melontarkan batu, bom botol dan mercun kepada pasukan keselamatan yang meminta mereka bersurai.

Kejadian rusuhan itu berlaku di sekitar Jalan MH Thamrin, Jalan Jatinegara hingga ke kawasan Tanah Abang.

M Iqbal berkata polis bertindak menyuraikan perusuh dengan menggunakan gas pemedih mata, dan menafikan menggunakan peluru hidup, seperti yang tersebar dalam media sosial.

“Perusuh itu kita dapati bukan asal Jakarta, tetapi dari luar Jakarta, dari Jawa Barat, dan terdapat sebuah ambulan ditahan yang tertera logo parti (tidak dinamakan), yang penuh dengan batu, polis bertindak melepaskan gas pemedih mata, ada perusuh cedera tapi belum ada datanya,” katanya.

Beliau berkata sebanyak 14 kenderaan juga dibakar perusuh dalam kejadian rusuhan pagi tadi, dan polis telah menangkap hampir 100 perusuh.

Sehingga tengah hari ini, keadaan di Jakarta masih terkawal dengan lebih 50,000 anggota polis dan tentera mengawal tempat-tempat strategik di Jakarta.

Kedutaan Besar Malaysia di Jakarta, meminta rakyat Malaysia yang berada di Jakarta, mengelak daripada berada di kawasan yang terjejas.

“Rakyat Malaysia dinasihatkan untuk mematuhi sebarang arahan pihak berkuasa tempatan dari semasa ke semasa,” kata kenyataan itu. – Bernama/AFP