70 Maut peningkatan COVID-19 di Myanmar

YANGON, 24 SEPT – Myanmar mencatatkan hampir 4,000 kes baharu COVID-19 termasuk lebih 70 kematian, dalam seminggu, kata Kementerian Kesihatan negara itu hari ini.

Sebanyak 869 kes baharu didaftarkan pada Rabu, angka tertinggi dalam sehari sejak pandemik bermula di Myanmar, lapor Agensi Anadolu memetik kenyataan kementerian.

Sepanjang minggu lalu, 3,868 jangkitan dan 73 kematian berkaitan virus disahkan di seluruh negara, tambah kenyataan itu. Dengan beratus-ratus kes muncul setiap hari, pemerintah telah melaksanakan semula sekatan perjalanan domestik di seluruh negara, dengan bandar-bandar utama, termasuk pusat perdagangan Yangon, berada di bawah sekatan pergerakan yang ketat.

Pada awal September, pihak berkuasa mengarahkan syarikat penerbangan domestik untuk menghentikan semua perkhidmatan dan turut melarang visa masuk dan penerbangan antarabangsa sehingga akhir bulan.

Sekatan telah menyebabkan jalan-jalan di Yangon sunyi dan lengang walaupun pilihan raya umum di negara itu semakin hampir.

Parti politik tidak dapat berkempen dan meminta agar pengundian, yang dijadualkan pada 8 November, ditunda kerana kebimbangan terhadap kesihatan awam. Bagaimanapun, suruhanjaya pilihan raya Myanmar dan parti Liga Nasional untuk Demokrasi yang berkuasa telah menolak permintaan tersebut, dengan mengatakan pilihan raya tidak akan ditunda kerana pandemik COVID-19. – Bernama

Kakitangan perubatan mengambil ujian swab daripada seorang wanita bagi saringan COVID-19 di sebuah klinik di Insein, Yangon. – AFP