70 perisik jalani hukuman di penjara Tehran

TEHRAN, 4 Jan – Ketua pendakwa Tehran telah mendedahkan bahawa terdapat sebanyak 70 perisik yang menjalani hukuman di penjara bandar Iran, lebih banyak daripada yang telah dianggarkan.

Seramai 70 pesalah itu telah ‘menawarkan pengintipan kepada musuh-musuh dalam pelbagai bidang termasuk atom, tentera, politik, sosial dan kebudayaan,” kata Abbas Jafari Dolatabadi, yang dipetik oleh laman web Mizan Online.

Dolatabadi tidak menyatakan nama-nama negara yang dipercayai telah merekrut perisikan berkenaan.

Hanya beberapa kes orang yang didakwa dengan pengintipan telah diumumkan kepada awam di republik Islam itu menjelang komennya, yang disiarkan lewat kelmarin.

Di antaranya adalah dua warga yang memiliki dua kerakyatan Iran-Amerika. Pada Oktober, konsultan perniagaan, Siamak Namazi dan ayahnya berusia 80 tahun, Baquer telah dijatuhkan 10 tahun penjara kerana ‘mengintip dan berkolaborasi dengan kerajaan Amerika’.

Ayahnya, bekas kakitangan dana kanak-kanak PBB, UNICEF, telah ditangkap apabila dia kembali ke Iran untuk membebaskan Siamak, beberapa bulan selepas penangkapannya.

Amerika Syarikat telah menuntut pembebasan Namazis dan juga menyatakan kebimbangan tentang laporan ‘kesihatan Baquer Namazi yang semakin merosot’. Nezar Zaka, seorang warga Lubnan, didapati bersalah atas ‘pelbagai kaitan dengan komuniti perisikan tentera’ dan dijatuhkan hukuman 10 tahun penjara pada hari yang sama dengan Namazis, di samping tiga warga Iran yang lain.

Mereka adalah Farhad Abd-Saleh, Kamran Ghaderi dan Alireza Omidvar. – AFP