75 Banduan maut rusuhan di penjara Ecuador

GUAYAQUIL, ECUADOR, 24 FEB – Sekurang-kurangnya 75 banduan terbunuh semalam dan beberapa lagi cedera dalam rusuhan kumpulan geng di tiga buah penjara di Ecuador yang penuh sesak, kata pihak berkuasa.

Ketika pasukan keselamatan bertempur untuk mendapatkan kembali kawalan, anggota keluarga kecewa menantikan berita di luar penjara di bandar pelabuhan barat Guayaquil di Ecuador, di mana para pegawai mengatakan 21 banduan meninggal dunia.

Seramai 33 orang lagi meninggal dunia di penjara Cuenca di selatan dan lapan orang di Latacunga di tengah negara Amerika Selatan, menurut Edmundo Moncayo, pengarah badan pengurusan penjara kerajaan SNAI.

“Kami mahu senarai kematian diberikan kepada kami,” kata Daniela Soria, 29, salah seorang daripada 40 wanita di luar penjara Guayaquil, yang kebanyakan daripada mereka menangis.

“Kami tahu bahawa masalahnya belum selesai kerana setiap orang di sana mempunyai telefon dan suami saya tidak menghubungi saya,” katanya kepada AFP.

Gas pemedih mata kelihatan di penjara Turi di mana rusuhan berlaku di Cuenca, Ecuador. Rusuhan meletus di penjara di tiga bandar di seluruh negara kerana pergaduhan antara kumpulan geng. – AP

Sebelumnya, beliau menerima pesanan WhatsApp daripada suaminya, Ricardo, yang beliau dengarkan kembali untuk AFP.

“Mereka akan membunuh saya, bawa saya keluar dari sini!” rayuannya yang dapat didengar dan kata-kata terakhir suaminya kepada isterinya.

Presiden Ecuador, Lenin Moreno, di Twitter, mengaitkan rusuhan itu sebagai ‘organisasi jenayah’ yang terlibat dalam tindakan keganasan serentak di beberapa penjara.

Tentera dikerahkan untuk membantu polis mengatasi pemberontakan.

Pihak berkuasa pendakwa mengatakan beberapa tahanan cedera dalam pertempuran antara ‘kumpulan penjenayah’, termasuk dua di Guayaquil dalam keadaan serius.

Beberapa polis juga cedera, kata Moncayo, tetapi tidak ada kematian yang dilaporkan di kalangan anggota keselamatan. – AFP