8 artis Indonesia ditahan ketika asyik berpesta dadah

JAKARTA, 19 Julai – Lapan artis termasuk penghibur popular, Pretty Asmara, ditahan dalam serbuan pihak berkuasa ke atas sebuah bilik dan bilik karaoke di sebuah hotel di sini, malam tadi ketika asyik berpesta dadah.

Ketua Bahagian Hubungan Masyarakat Polis Daerah Metro Jaya Argo Yuwono dipetik oleh media dalam talian berkata, ke-semua artis terbabit ditahan ketika menyertai satu pesta dadah anjuran mereka.

Katanya, bertindak atas siasatan dan intipan selama dua minggu, polis menyerbu bilik hotel dan karaoke hotel itu pada tengah malam semalam ketika kesemua artis berkenaan sedang berkumpul dan mengambil dadah.

Polis menjumpai 0.9 gram dadah jenis syabu dan alat menghisapnya dalam sebuah bilik hotel serta merampas 1.12 gram syabu, 23 pil ekstasi dan 25 pil dadah jenis H5 dalam bilik karaoke tempat artis itu sedang berkumpul.

Argo berkata, kesemua mereka ditahan untuk siasatan lanjut dan polis juga sedang mengesan seorang lagi suspek yang dipercayai menjadi pengedar dadah kepada golongan artis itu.

Katanya, selain itu, polis turut merampas wang tunai berjumlah Rp25 juta (kira-kira RM7,500), dipercayai hasil kutipan pesta dadah itu.

Penyalahgunaan dadah dalam kalangan artis Indonesia dilaporkan semakin berleluasa dan beberapa artis popular sebelum ini juga pernah ditahan kerana terbabit kes seumpama itu. – Bernama