9 pemberontak, 3 tentera maut dalam pertempuran

SRINAGAR, INDIA, 5 APRIL – Sembilan pemberontak dan tiga tentera India terbunuh dalam dua insiden tembakan di Kashmir yang dipertikaikan.

Tentera India membunuh lima anggota militan yang disyaki bersama barisan hadapan de facto di Keran hari ini tatkala kumpulan militan bersenjata menyusup dari bahagian Pakistan Kashmir ke bahagian kawalan India, kata Kolonel Rajesh Kalia, jurucakap tentera India.

Kalia berkata tiga askar juga terbunuh. Walau bagaimanapun, dia tidak menyatakan jumlah yang tercedera dan menambah bahawa beberapa yang cedera kini sedang menjalani rawatan.

Tiada maklumat lanjut mengenai kejadian itu dilaporkan segera.

Tembakan perisikan lainnya berlaku di sebuah kawasan kejiranan di bandar Kulgam selatan ketika polis dan tentera menjelajah kawasan itu untuk mencari militan kelmarin, kata Kalia.

Gambar fail pada 14 Ogos 2018 menunjukkan seorang tentera India berdiri sebagai pengawal semasa satu operasi di Srinagar. Sembilan pemberontak dan tiga tentera India terbunuh kelmarin dalam dua pertempuran senjata di Kashmir. – AP

Dia mengatakan bahawa ketika tentera mulai melakukan pencarian, mereka telah diserang dengan dihujani tembakan, sekali gus membawa kepada pertempuran yang membunuh empat militan.

Pertempuran itu datang di tengah-tengah kekacauan berterusan di Kashmir untuk memerangi penyebaran koronavirus.

Saingan nuklear India dan Pakistan masing-masing mentadbir sebahagian Kashmir, tetapi kedua-duanya mendakwa wilayah Himalaya itu secara keseluruhannya.

Kumpulan pemberontak telah berjuang sejak tahun 1989 untuk kemerdekaan Kashmir atau penggabungan dengan negara jiran Pakistan. India menuduh Pakistan mempersenjatai dan melatih para pemberontak, yang dinafikan Pakistan.

Hampir 70,000 orang terbunuh dalam pertempuran dan tindakan keras India yang berlaku setakat ini. – AP