Wednesday, February 1, 2023
23.8 C
Brunei

-

90% wilayah China dijangkiti COVID

BEIJING, 9 JAN – Hampir 90 peratus penduduk di wilayah ketiga paling ramai penduduk China kini telah dijangkiti COVID-19, kata seorang pegawai tinggi pada hari ini, ketika negara itu berdepan lonjakan kes yang belum pernah terjadi sebelumnya.

Kan Quancheng, Pengarah Suruhanjaya Kesihatan untuk wilayah Henan tengah, memberitahu sidang media bahawa “sehingga 6 Januari 2023, kadar jangkitan COVID di wilayah itu ialah 89 peratus.”

Dengan populasi 99.4 juta, angka menunjukkan kira-kira 88.5 juta orang di Henan kini mungkin telah dijangkiti.

Lawatan ke klinik akibat demam memuncak pada 19 Disember, Kan berkata, “selepas itu ia menunjukkan trend menurun yang berterusan”.

China sedang bergelut dengan lonjakan kes berikutan keputusannya bulan lalu untuk menarik balik sekatan selama bertahun-tahun, kuarantin dan ujian besar-besaran yang telah menjejaskan ekonominya dan mencetuskan protes yang jarang berlaku di seluruh negara.

Beijing bertekad untuk meneruskan pembukaan semula, pada hari Ahad menarik balik kuarantin mandatori untuk semua ketibaan antarabangsa dan membuka sempadannya dengan bandar separa autonomi selatan Hong Kong

Tetapi jangkitan dijangka meningkat ketika negara itu menyambut Tahun Baharu Cina pada akhir bulan ini, dengan berjuta-juta dijangka mengembara dari bandar-bandar besar untuk melawat saudara-mara yang sudah berusia, yang mudah dijangkiti, di luar bandar.

Dalam gelombang pertama perjalanan sebelum cuti tahun baharu, data rasmi menunjukkan 34.7 juta orang melakukan perjalanan dalam negara pada Sabtu – meningkat lebih satu pertiga berbanding tahun lepas, menurut media kerajaan. Data rasmi menunjukkan minggu lalu bahawa hanya 120,000 orang telah dijangkiti dan 30 meninggal dunia sejak China melonggarkan sekatan COVID pada awal Disember.

Tetapi dengan bulan lalu Beijing telah memperbaharui definisi kematian akibat COVID dan ujian besar-besaran tidak lagi wajib, datanya tidak lagi mencerminkan skala sebenar wabak itu. – AFP

Foto fail yang diambil pada 9 Disember 2022, menunjukkan orang ramai beratur untuk membeli ubat di tengah-tengah pandemik COVID-19 di sebuah kedai ubat di Beijing. – AFP
- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

Hampir 50 maut dalam insiden letupan masjid

PESHAWAR, PAKISTAN, 30 JAN – Pegawai polis antara kira-kira 47 orang terbunuh dan 150 lagi cedera dalam satu letupan di sebuah masjid di dalam...
- Advertisment -