Thursday, October 5, 2023
27.6 C
Brunei

  -

  90kg syabu ditemukan, Australia berkas 3 individu

  SYDNEY, 12 SEPT – Pihak berkuasa Australia pada Selasa mengumumkan penahanan tiga lelaki susulan penemuan hampir 90 kilogram methamphetamine yang disorok dalam futon menerusi lima penghantaran berasingan ke Sydney, lapor agensi berita Jerman (dpa).

  Polis Persekutuan Australia (AFP) berkata operasi selama enam bulan yang digelar “Hesperidium” bermula pada Mac 2023 selepas pegawai Australian Border Force (ABF) menemui 5.5 kg methamphetamine, disorok dalam penghantaran futon yang diimport ke Sydney dari Amerika Syarikat.

  Sebanyak 15 kg dadah lagi ditemui dalam penghantaran futon berikutnya dua minggu kemudian. 

  Siasatan AFP dan ABF dibantu oleh pihak berkuasa undang-undang Amerika Syarikat berjaya mengesan dan menyita keseluruhan 68 kg dadah yang disorok dalam futon terbabit.

  Seorang lelaki berusia 23 tahun ditahan di Sydney pada 5 September. Dua lelaki lain, berusia 23 dan 33 tahun, telah diberkas pada Mei dan Jun juga di Sydney. 

  Ketiga-tiga suspek didakwa cuba memiliki kuantiti komersial methamphetamine. – Bernama

  – Freepik
  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Banjir kilat bunuh 8, 23 askar hilang

  NEW DELHI, 5 OKT - Hujan lebat secara tiba-tiba mencetuskan banjir kilat kelmarin di timur laut India yang membanjiri beberapa bandar, menghanyutkan sebuah jambatan...