Thursday, November 30, 2023
25.8 C
Brunei

  -

  91 undi setuju Awang Mohd Dandarawi

  Oleh Nurdiyanah R. –

  TUTONG, 5 NOV – Majlis Pengundian dan Pemilihan Calon Ketua Kam-pung Bukit Panggal dan Luagan Dudok, Mukim Keriam menggunakan kaedah kertas undi telah diadakan hari ini di Pusat Kemasyarakatan Kampung Luagan Dudok.

  Dalam pada itu, pengundian menggunakan aplikasi mudah alih e-Undi PMKK telah pun bermula pada 3 November lalu.

  Calon tunggal yang layak bagi mengisikan jawatan berkenaan ialah Awang Mohammed Dandarawi bin Haji Awang Nasar, berusia 31 tahun pada tarikh pencalonan.

  Secara keseluruhannya, seramai 123 orang penduduk kampung daripada 195 orang yang berdaftar dan layak mengundi telah mengundi calon untuk mengisikan jawatan berkenaan yang mana 22 orang telah mengundi menggunakan aplikasi mudah alih e-Undi PMKK dan 101 orang menggunakan kertas undi.

  Majlis telah menyaksikan sebanyak 91 undi bersetuju, 29 undi tidak bersetuju dan tiga undi dikategorikan sebagai undi rosak.

  Antara yang hadir menyaksikan pengundian berkenaan ialah ahli Majlis Mesyuarat Negara (MMN), Yang Berhormat Awang Abdul Aziz bin Haji Hamdan; Pemangku Pegawai Daerah Tutong selaku Pengerusi Majlis, Awang Mohammad Sofian bin Haji Basri, pegawai-pegawai Kementerian Hal Ehwal Dalam Negeri (KHEDN), Penghulu Mukim Keriam, ketua kampung dan pemangku-pemangku ketua kampung di bawah Mukim Keriam berserta penduduk kampung.

  Keputusan pengundian akan dihadapkan ke Lembaga Perjawatan, Disiplin dan Tatatertib Penghulu Mukim dan Ketua Kampung, KHEDN bagi proses selanjutnya.

  ATAS & BAWAH: Penduduk kampung membuang undi semasa majlis pengundian di Pusat Kemasyarakatan Kampung Luagan Dudok. – GAMBAR SERAHAN JABATAN DAERAH TUTONG
  GAMBAR SERAHAN JABATAN DAERAH TUTONG

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  China gesa gencatan senjata menyeluruh segera

  BEIJING, 30 NOV - China hari ini menggesa ‘gencatan senjata kemanusiaan yang berterusan’ dalam konflik Israel-Hamas dalam kertas jawatan yang dikeluarkan oleh kementerian luarnya. "Pihak-pihak...