Friday, September 30, 2022
23.4 C
Brunei

981 kanak-kanak terima vaksin dos pertama

-

Oleh Syahmi Hassan

BANDAR SERI BEGAWAN, 3 APRIL – Seramai 981 orang kanak-kanak iaitu 2.3 peratus daripada jumlah kanak-kanak yang berumur lima hingga 11 tahun di negara ini, telah mendapatkan dos pertama vaksinasi COVID-19 pada hari pertama vaksinasi COVID-19 bagi golongan berkenaan dimulakan kelmarin.

Menurut Menteri Kesihatan, Yang Berhormat Dato Seri Setia Dr Haji Mohd Isham bin Haji Jaafar, setakat ini, tidak ada kejadian kesan sampingan yang teruk dalam kalangan kanak-kanak yang menerima vaksin telah dilaporkan.

“Dalam pada itu, dos kedua bagi kanak-kanak ini seterusnya boleh diperolehi antara tiga hingga empat minggu selepas dos pertama,” jelas beliau semasa Sidang Media bagi Situasi Terkini Jangkitan COVID-19 di Negara Brunei Darussalam, di Dewan Al-‘Afiah, Kementerian Kesihatan, hari ini.

“Sementara itu, sehingga kelmarin, 2 April, jumlah kumulatif Program Vaksinasi Kebangsaan bagi mereka yang menerima tiga dos vaksin ialah 61.9 peratus daripada keseluruhan penduduk di negara ini,” tambahnya.

Menurut Yang Berhormat Dato, sebanyak 544 kes baharu telah dilaporkan pada hari ini. Jumlah tersebut termasuk 490 kes hasil ujian pantas antigen (ART) yang telah dimuat naik ke aplikasi BruHealth manakala 54 kes adalah daripada 1,663 ujian makmal RT-PCR yang telah dilakukan dalam masa 24 jam yang lalu.

Yang Berhormat Menteri Kesihatan bersama dua orang kanak-kanak yang mendapatkan vaksin dos pertama pada hari pertama vaksinasi kanak-kanak di Pusat Vaksinasi Stadium Tertutup pada 2 April lalu. – Gambar oleh Bahiyah Bakir
Yang Berhormat Menteri Kesihatan semasa sidang media COVID.

“Oleh itu, jumlah keseluruhan kes yang dilaporkan di Negara Brunei Darussalam setakat ini ialah 135,974 kes,” jelas beliau lagi.

Yang Berhormat Dato turut menjelaskan bahawa tidak ada kes yang dikategorikan dalam kategori 5, mereka yang memerlukan rawatan di unit rawatan intensif (ICU).

“Sebanyak 887 kes telah disahkan sembuh yang membawa jumlah kes yang sembuh kepada 131,984 kes,” katanya.

Jumlah kes aktif pula ialah sebanyak 3,777 kes iaitu 68 kes sedang dirawat di hospital manakala 3,709 kes sedang menjalani pengasingan diri di rumah.

Di hujung kenyataannya, Yang Berhormat Menteri Kesihatan berharap semoga Negara Brunei Darussalam berserta seluruh rakyat dan penduduknya sentiasa dipelihara dan dilindungi dari segala bahaya, termasuk jangkitan COVID-19.

“Selamat menjalankan ibadah puasa dan semoga kita semua dapat meraih segala keuntungan di bulan yang mulia ini. Aamiin Aaminn Ya Rabbalalamin,” tambahnya.

 

- Advertisment -

Disyorkan Untuk Anda

China: Tiada siapa berhak guna veto nasib rakyat Palestin

BEIJING, 29 SEPT - China menegaskan tiada siapa berhak menggunakan kuasa veto masing-masing dalam isu-isu mengenai masa depan dan nasib rakyat Palestin, lapor agensi...
- Advertisment -