Sunday, June 4, 2023
24 C
Brunei

  -

  ABDB terus martabat profesionalisme

  Oleh Sim Y. H.

  BANDAR SERI BEGAWAN, 18 MEI – Sambutan Hari Ulang Tahun (HUT) Angkatan Bersenjata Diraja Brunei (ABDB) ke-62 membawa tema, ‘Bersama Menjayakan Wawasan Negara,’ di mana ia adalah selaras dengan tugas dan tanggungjawab ABDB sebagai institusi keselamatan dan keamanan yang relevan serta disegani.

  ABDB akan terus memberikan tumpuan kepada pendekatan seluruh kerajaan dan juga seluruh negara supaya dapat merealisasikan Wawasan 2035 dengan sama-sama menyumbang serta memastikan kestabilan, keamanan dan kesejahteraan negara akan sentiasa berkekalan untuk dinikmati dan disyukuri.

  Perkara itu dinyatakan oleh Pemangku Timbalan Pemerintah Tentera Udara Diraja Brunei, Kolonel (U) Hishamuddin bin Abidin selaku Pengerusi Jawatankuasa Sambutan Hari Ulang Tahun ABDB ke-62 semasa Majlis Penyerahan Poster Sambutan Ulang Tahun ABDB ke-62 di Dewan Wira Seni, Bangunan Pancaragam ABDB, Bolkiah Garison, hari ini.

  Katanya, dalam merealisasikan aspirasi berkenaan, ABDB akan terus memperkembangkan serta mempertingkatkan kapasiti dan kemampuan warganya, melalui peningkatan kemahiran profesionalisme yang lebih berkualiti dan sekali gus memartabatkan kewibawaan ABDB sebagai sebuah angkatan tentera yang dihormati dan rakan kerja yang mantap, untuk sebuah negara yang selamat.

  Beliau seterusnya menambah bahawa kestabilan dan keamanan kekal sebagai prasyarat penting untuk pembangunan kesejahteraan negara.

  “Ia diberikan keutamaan paling tinggi dan tidak ada ruang untuk dikompromi, di mana setiap pihak berperanan penting bagi memelihara kestabilan dan melindungi keamanan Negara Brunei Darussalam yang sama-sama kita cintai.”

  Pada majlis berkenaan, Kolonel (U) Hishamuddin telah menyerahkan sebanyak 300 keping poster terbitan Unit Perhubungan Awam, Kementerian Pertahanan kepada wakil-wakil dari kementerian-kementerian, jabatan-jabatan kerajaan, wakil-wakil dari unit-unit ABDB dan Persatuan Bekas Perajurit Negara Brunei Darussalam (PBKNBD).

  Dengan membawa tema, ‘Bersama Menjayakan Wawasan Negara,’ pengagihan poster-poster berkenaan bertujuan untuk memaklumkan kepada orang ramai mengenai Sambutan Ulang Tahun ABDB ke-62 dengan Upacara Perbarisan Raksasa Hari Kemuncak sambutan akan diadakan pada 31 Mei di Pangkalan Tentera Udara Rimba.

  Kolonel (U) Hishamuddin semasa menghadiri majlis tersebut di Dewan Wira Seni, Bangunan Pancaragam ABDB, Bolkiah Garison.
  Kolonel (U) Hishamuddin bergambar ramai bersama wakil-wakil dari kementerian-kementerian dan jabatan-jabatan kerajaan serta dari unit-unit ABDB dan PBKNBD.

  - Advertisment -

  Disyorkan Untuk Anda

  Punca kemalangan kereta api India dikenal pasti

  NEW DELHI, 4 JUN - Menteri Kereta Api India berkata hari ini bahawa punca dan orang yang bertanggungjawab terhadap nahas kereta api yang paling...
  - Advertisment -