Abe bakal letak jawatan

TOKYO, 28 OGOS – Perdana Menteri Jepun, Shinzo Abe hari ini mengumumkan beliau akan meletak jawatan, mengakhiri rekod sebagai perdana menteri yang paling lama berkhidmat di Jepun yang berazam untuk memperjuangkan reformasi ekonomi negara ketiga terbesar di dunia itu.

Abe berkata beliau mengalami masalah kesihatan yang memaksanya untuk memendekkan tempoh pentadbiran penggal pertamanya, di mana beliau merasa tidak mampu untuk meneruskan tampuk pentadbirannya sebagai perdana menteri.

Beliau dijangka akan bertahan hingga September 2021, ketika masanya sebagai presiden partinya berakhir, memberi beliau kesempatan untuk melihat satu acara terakhir dalam masa bersejarah iaitu Sukan Olimpik Tokyo 2020 yang ditangguhkan.

Ketika Abe berusia 52 tahun, pertama kali menjadi perdana menteri pada tahun 2006, Abe adalah orang termuda yang pernah memegang jawatan tersebut dan dilihat sebagai simbol perubahan dan kematangan.

Tetapi di sebuah negara yang penuh tradisi, beliau juga membawa salasilah seorang ahli politik generasi ketiga sejak lahir oleh keluarga elit dan konservatif.

Pada awalnya setelah menunjukkan beliau mengundurkan diri kerana alasan politik, beliau kemudian mengakui dia menderita penyakit yang kemudian didiagnosis sebagai kolitis ulseratif. Ia merupakan keadaan usus yang melemahkan memerlukan rawatan selama berbulan-bulan, tetapi dapat disembuhkan dengan ubah baharu, katanya.

Beliau kembali ke pejabat pada tahun 2012 dan, hingga hari ini, telah ditutup untuk waktu yang lama. – AFP

Reaksi Shinzo Abe semasa memberikan ucapan pada sidang media di kediaman rasmi perdana menteri di Tokyo, kelmarin. – AFP