Abe sokong hubungan Trump-Kim

TOKYO, 11 Sept – Perdana Menteri Jepun Shinzo Abe hari ini menyuarakan sokongan bagi pemulihan hubungan baik antara Donald Trump dan Kim Jong Un, menurut seorang diplomat Jepun, tatkala Washington mempertimbangkan kemungkinan sidang kemuncak baharu dengan pemimpin Korea Utara tersebut.

Dalam pertemuan dengan Perdana Menteri Korea Selatan Lee Nak-yeon di luar forum ekonomi di Rusia, Abe mengulangi sokongannya terhadap ‘perjanjian antara Presiden Trump dan Pengerusi Kim, khususnya, komitmen pemimpin Korea Utara ke arah pembatalan senjata nuklear secara menyeluruh di Semenanjung Korea, “kata jurucakap Kementerian Luar Jepun.

“Kedudukan kami ialah untuk menggesa masyarakat antarabangsa untuk mendorong Korea Utara untuk sepenuhnya dan dengan cepat melaksanakan komitmen yang dibuatnya kepada Presiden Trump,” kata jurucakap kementerian Jepun Takeshi Osuga kepada AFP.

Pertemuan itu berlangsung semasa forum ekonomi di bandar Vladivostok di timur Rusia, dengan usaha diplomatik terkini untuk membendung program nuklear Korea Utara.

Pada bulan Jun lalu, Trump dan Kim menandatangani perjanjian kurang jelas mengenai perlucutan senjata nuklear Pyongyang, namun hanya sedikit kemajuan yang dicapai sejak pertemuan itu.

Jepun mengambil pendirian yang keras terhadap Pyongyang, yang telah menghantar ujian peluru berpandu ke arah wilayahnya.

“Shinzo Abe melahirkan harapan bahawa pertemuan sidang kemuncak Utara-Selatan yang bakal diadakan akan membawa kepada tindakan konkrit ke arah perlucutan senjata nuklear Korea Utara,” kata Osuga.

Semalam, Abe telah bertemu ketua perisikan Korea Selatan di Tokyo, Suh Hoon, tambahnya.

Abe dan pemimpin China Xi Jinping, yang juga menghadiri forum Vladivostok, dijangka mengadakan pertemuan esok, menurut sumber diplomatik Jepun. – AFP