Adakah brunei membuat persediaan mencukupi dalam menghadapi COVID-19?

Dengan keadaan semasa COVID-19 yang menjejaskan hampir semua negara, adakah Brunei Darussalam melakukan persediaan yang mencukupi untuk mendidik dan mempersiapkan rakyatnya dan penyediaan penjagaan kesihatan?

Mempunyai maklumat terkini mengenai situasi yang berubah-ubah akan membolehkan kita membuat keputusan yang dimaklumkan dan menambah pengetahuan.

Adakah keputusan dasar dibuat mengikut keadaan, terutamanya berkaitan dengan amalan kesihatan, kebersihan, pengesanan, diagnosis, ujian, tempoh kuarantin, lawatan dan visa masuk kerja serta penerbangan masuk dan keluar dari Brunei?

Memandangkan peristiwa-peristiwa yang berlaku, kewaspadaan dan kesediaan harus menjadi keutamaan tertinggi, untuk melindungi rakyat Brunei.

Singapura telah meletakkan beberapa langkah yang diambil dan Brunei perlu mengambil langkah yang sama untuk memberitahu dan melindungi rakyatnya.

Dasar-dasar Singapura sentiasa berubah dan ini termasuk mengemas kini pengamal penjagaan kesihatan, menetapkan garis panduan untuk amalan kebersihan untuk orang ramai, memaklumkan kepada orang ramai apa yang perlu dilakukan sekiranya tidak sihat, garis panduan mengenai tempoh kua-rantin, tempoh inkubasi, menghadkan dan mengharamkan kedua-dua pelawat dan visa kerja untuk orang yang masuk dari kawasan berisiko tinggi seperti China dan Korea Selatan.

Kementerian-kementerian di Singapura dan Malaysia juga bersetuju untuk bertukar maklumat seperti penasihat negara dan pesanan awam mengenai virus itu. Mereka telah menyatakan bahawa kerjasama adalah penting, memandangkan jumlah perjalanan yang tinggi antara Singapura dan Malaysia.

United Kingdom (UK) juga telah meletakkan beberapa langkah, seperti melarang dan mengurangkan penerbangan, mengarahkan orang ramai yang mempunyai gejala seperti selesema, batuk atau demam tidak boleh pergi ke doktor kerana takut menyebarkan virus itu tetapi sebaiknya hubungi nombor kecemasan yang disediakan.

Brunei harus mempertimbangkan untuk meningkatkan kewaspadaan, melalui pengehadan dan pengharaman pengembara dan pengecualian visa kerja bagi orang yang bergerak dari kawasan berisiko tinggi.

Ia juga berhemah untuk membatalkan atau menangguhkan mana-mana perhimpunan dan persidangan antarabangsa seperti yang diadakan di hotel di mana para delegasi asing sering hadir. Perhimpunan dan persidangan besar-besaran ini boleh bertindak sebagai tempat pembiakan untuk penyebaran virus itu, di Singapura.

Pihak berkuasa perlu menyiarkan amalan terbaik untuk penjagaan kebersihan dan maklumat untuk orang ramai tentang apa yang harus dilakukan, sekiranya mereka tidak sihat.

Mereka juga harus menyediakan pengamal penjagaan kesihatan dengan maklumat terkini mengenai diagnosis, ujian, tempoh inkubasi dan amalan kuarantin yang diperluaskan serta bekerjasama dengan negara-negara jiran supaya sentiasa dikemaskinikan pada penemuan terkini, rawatan dan amalan.

Walaupun kini tiada kes yang disahkan di negara ini, memandangkan penyebaran virus global yang pesat, serta kesannya kepada negara-negara jiran, Brunei akan lebih bijak untuk meningkatkan kewaspadaan dan kesediaan untuk melindungi warganya. – Penduduk yang prihatin