Afghanistan setuju pembebasan tahanan Taliban

KABUL, 9 OGOS – Ribuan penduduk utama Afghanistan hari ini meluluskan pembebasan kira-kira 400 tahanan Taliban, termasuk banyak yang terlibat dalam serangan yang membunuh sejumlah besar warga Afghanistan dan warga asing.

Resolusi yang mengesyorkan pembebasan para tahanan disahkan pada hari terakhir setelah tiga hari pertemuan tradisional ketua suku Afghanistan dan pihak berkepentingan lain diadakan untuk memutuskan isu kontroversi tersebut.

“Bagi menghilangkan rintangan untuk memulakan rundingan damai, menghentikan pertumpahan darah dan demi kebaikan masyarakat, jirga bersetuju membebaskan 400 tahanan seperti yang diminta oleh Taliban,” kata seorang anggota semasa pertemuan itu. Mana-mana warganegara asing di antara tahanan harus diserahkan ke negara masing-masing, kata resolusi itu.

“Keputusan jirga loya telah memadam alasan dan rintangan terakhir dalam perjalanan ke rundingan damai.

“Kami berada di ambang rundingan damai,” kata Abdullah Abdullah, yang telah dilantik oleh kerajaan untuk memimpin rundingan dengan Taliban.

Nasib tahanan telah menjadi rintangan penting dalam melancarkan rundingan damai antara dua pihak yang berperang, yang telah berkomitmen untuk menyelesaikan pertukaran tahanan sebelum perbincangan dapat dimulakan.

Kerajaan Afghanistan telah membebaskan hampir 5,000 tahanan Taliban, tetapi pihak berkuasa telah membebaskan tahanan terakhir yang dituntut oleh Taliban. Menurut senarai rasmi yang dilihat oleh AFP, banyak tahanan dituduh melakukan kesalahan serius, dengan lebih daripada 150 daripadanya sepatutnya dihukum mati.

Senarai itu juga merangkumi sekumpulan 44 pemberontak yang menjadi perhatian khusus Amerika Syarikat dan negara-negara lain kerana peranan mereka dalam serangan ‘berprofil tinggi’.

Setiausaha Negara AS Mike Pompeo mendesak pembebasan tahanan, sambil menyedari keputusan itu akan ‘tidak popular’. – AFP

Penduduk Afghanistan menghadiri hari terakhir Jirga Loya, sebuah perhimpunan agung, di Dewan Jirga Loya di Kabul. Kerajaan Afghanistan dan Taliban ‘berada di ambang rundingan damai’ setelah ribuan rakyat Afghanistan bersetuju pembebasan kira-kira 400 tahanan Taliban yang diperdebatkan, kata ketua dewan perdamaian Kabul kelmarin. – AFP