Agensi EU tubuh penyelidikan bebas ke atas vaksin

THE HAGUE, 27 MEI – ‘Penyelidikan bebas’ ditugaskan untuk membantu memantau kemungkinan vaksin koronavirus sebelum dan sesudah mereka melanda pasaran Eropah, kata Agensi Ubat Eropah (EMA) hari ini.

Agensi EU yang berpangkalan di Amsterdam berkata fokus utama mereka adalah keselamatan dan keberkesanan vaksin, yang para saintis berusaha untuk mencari cara untuk menghentikan wabak koronavirus.

“Untuk membenarkan sebarang vaksin COVID-19, EMA perlu mempunyai bukti kukuh dari ujian klinikal mengenai keselamatan, keberkesanan dan kualiti,” kata agensi dalam satu kenyataan.

“Setelah berada di pasaran, vaksin yang diluluskan akan dipantau dengan teliti oleh agensi,” tambahnya.

Agensi ini telah mengikat kontrak dengan Universiti Utrecht’ untuk melakukan penyelidikan persediaan’, termasuk kaedah yang dapat digunakan untuk mengawal penggunaan vaksin.

Para pengkaji akan bertanggungjawab untuk memberikan ‘maklumat tambahan daripada ujian klinikal’ sebelum kebenaran vaksin melalui ujian klinikal dalam ‘selepas kebenaran melalui laporan spontan’.

EMA mahu ‘memastikan bahawa infrastruktur Eropah akan tersedia untuk memantau vaksin COVID-19 secara berkesan di dunia sebenar, sebaik saja mereka dibenarkan di Kesatuan Eropah.

Keputusan pertama penyelidikan dijadualkan pada bulan Ogos, dengan keputusan terakhir dijangka pada akhir tahun ini, menurut agensi.

EMA menjangkakan pada pertengahan bulan Mei bahawa vaksin yang dapat menyembuhkan koronavirus baharu itu dapat disiapkan dalam masa setahun dalam satu senario ‘optimis’. – AFP

Menurut EMA, penyelidikan bebas akan ditugaskan untuk membantu memantau kemungkinan vaksin koronavirus sebelum dan sesudah mereka melanda pasaran Eropah bagi memastikan keselamatan dan keberkesanan vaksin tersebut. – AP